John Birch Society

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De John Birch Society of JBS is een Amerikaanse patriottische organisatie die op 9 december 1958 opgericht werd in Indianapolis, Indiana (Verenigde Staten). Dit genootschap is gestoeld op drie doelstellingen. Ten eerste gaat het de JBS om het ondersteunen van vrije markt en vrij ondernemerschap. Ten tweede ijvert de JBS voor een zeer beperkte federale overheid en een minimale staat. Ten derde bevecht de JBS de groeiende bedreigingen voor de Amerikaanse Grondwet die volgens de organisatie afkomstig zijn uit - door hen gesuggereerde - communistische en fascistische overheidsinfiltraties.

De John Birch Society is gevestigd in Appleton, Wisconsin, de geboortestad van senator Joseph McCarthy, en omschrijft zichzelf als een "op lidmaatschap gebaseerde organisatie die zich inzet om de vrijheid te herstellen en te bewaren onder de Amerikaanse Grondwet." De JBS heeft lokale afdelingen in alle 50 staten en omschrijft haar doelstellingen in de missieverklaring als "minder staat, meer verantwoordelijkheid en - met de hulp van God - een betere wereld."

De JBS was aanvankelijk opgericht als een opleidingsinstelling. Vandaag liggen de klemtonen veelal elders, hoewel de door de JBS gestichte en ondersteunde Robert Welch University nog steeds operationeel is. De JBS blijft tevens tal van leerstoelen, schoolbeurzen en seminaries financieren.

De JBS werd naar kapitein John Birch genoemd, een Amerikaans militair inlichtingenofficier en missionaris met een baptistenachtergrond tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1945 werd Birch - tien dagen na het einde van Tweede Wereldoorlog - vermoord door gewapende militanten van de Chinese Communistische Partij. Zijn ouders lagen aan de oorsprong van de JBS en omschreven hun zoon John Birch als "het allereerste Amerikaanse slachtoffer van de Koude Oorlog".

De John Birch Society geeft elke twee weken ook een eigen tijdschrift uit, The New American, dat ontstond uit de samenvoeging van Review of the News en American Opinion. Het tijdschrift heeft als ondertitel "Opdat vrijheid niet zal verdwijnen!" (That freedom shall not perish!). Daarnaast geeft de JBS ook nog tal van boeken uit, alsook audio- en videodocumentaires. De leden krijgen maandelijks tevens de nieuwsbrief Bulletin in hun postbus.

Drie maal jaarlijks publiceert de John Birch Society zijn TRIM Report, (Tax Reform IMmediately), waarin de JBS het stemgedrag van alle leden uit het Amerikaans Congres overloopt. De uitgaven van dit rapport hebben vaak electorale en politieke gevolgen. Hierdoor heeft de JBS aanzienlijk wat macht op Capitol Hill en in Washington D.C..

Externe links[bewerken]