John Brown (bediende)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Brown.
John Brown en Koningin Victoria (te paard).

John Brown (8 december 1826 - 27 maart 1883) was een Schotse persoonlijk bediende en vertrouweling van Koningin Victoria voor vele jaren. Hij werd door velen gewaardeerd (inclusief de Koningin) om zijn houding en kameraadschap, en bejegend om zijn invloed en informeel gedrag. De exacte achtergrond over zijn relatie met Victoria is het onderwerp van grote speculaties door voor en tegenstanders en dit is nog steeds controversioneel tot op de dag van vandaag.

Brown werd geboren in Crathie, Aberdeenshire, bij zijn ouders John Brown en Margaret Leys en ging al op jonge leeftijd werken als buitenbediende op Balmoral Castle, dat werd gehuurd door Koningin Victoria en Prins Albert in februari 1848 en verbleef daar tot in november 1851.

Brown had verschillende jongere broers, waarvan drie ook in koninklijke dienst gingen. De meeste bekende van deze drie was, Arcibald Anderson Brown, vijftien jaar jonger dan John, deze werd later de persoonlijk bediende van Victoria's jongste zoon Leopold, hertog van Albany.

In fictie[bewerken]

Referenties[bewerken]