John Browning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Moses Browning

John Moses Browning (Ogden, 21 januari 1855[1] - Herstal, 26 november 1926) was een Amerikaanse vuurwapenontwerper. Hij ontwierp pistolen, geweren en patronen en was uitvinder van mechanieken die tot op de dag van vandaag in vuurwapens worden toegepast. In zijn leven registreerde Browning 128 patenten waarvan het eerste in 1879 werd toegekend voor een eenschotsgeweer. Browning heeft een enorme invloed op de ontwikkeling van vuurwapens gehad. Zijn hand is nog steeds zichtbaar in hedendaagse vuurwapens. John Browning stierf in 1926 in België terwijl hij voor FN werkte.

Levensloop[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Browning Arms Company voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

John Brownings vader was Jonathan Browning, mormoons pionier, uitvinder en wapensmid. In 1852 verhuisde hij naar Ogden waar hij een wapensmederij begon. Drie jaar later, in 1855, werd John Browning, één van zijn 19 kinderen, geboren. Toen John 13 was maakte hij zijn eerste vuurwapen in de smederij van zijn vader.

In 1879 patenteerde John Browning zijn eigen eenschotsgeweer. John bleek zeer begaafd in het ontwerpen van dergelijke wapens maar wilde zelf geen wapenfabrikant worden. Hij verkocht zijn ontwerp daarom aan Winchester dat het geweer met succes produceerde en verkocht. Volgende geweren van Brownings hand waren de Winchester Model 1887- en 1897 hagelgeweren en de 1886, 1892, 1894 en 1895 hendelgeweren waarvan de nazaten nog steeds in productie zijn. Later ontwierp Browning ook wapens voor Colt's Manufacturing Company, Remington en FN.

FN Model 10.

Een van Brownings modellen, de FN Model 1910 die door Fabrique Nationale de Herstal in België werd gemaakt, is bekend als het wapen waarmee Frans Ferdinand van Oostenrijk werd vermoord. Deze moord was de aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog. Het exemplaar in kwestie werd in 2004 in Oostenrijk teruggevonden.[2]

John Browning stierf in 1926 in België waar hij aan een zelfladend pistool werkte voor FN. Hij stierf er in het kantoor van zijn zoon Val Browning - die zijn vader bij FN vertegenwoordigde - aan een hartaanval. Een jaar na zijn dood werd de Browning Arms Company opgericht dat in 1977 door FN werd overgenomen. Het pistoolontwerp waaraan Browning werkte werd door de Belg Dieudonne Saive voleindigd en in 1935 in productie gebracht als GP35. Het staat bekend als de Browning Hi-Power.

Uitvindingen[bewerken]

Ontwerpen[bewerken]

Vuurwapens[bewerken]

Patronen[bewerken]

.50 BMG-patroon voor de Browning M2

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]