John Cleese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Cleese
John Cleese in 2008
John Cleese in 2008
Algemene informatie
Volledige naam John Marwood Cleese
Geboren 27 oktober 1939
Weston-super-Mare, Engeland
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1965 - Heden
Beroep Acteur
Komiek
Filmproducent
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) IBDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

John Marwood Cleese (Weston-super-Mare (Engeland), 27 oktober 1939) is een Brits acteur, komiek en filmmaker.

Biografie[bewerken]

Cleese werd geboren in Weston-super-Mare, Somerset, als enig kind van Muriel Cross, een acrobate, en Reginald Francis Cleese (1894), die werkte in de verkoop van verzekeringen.[1] De familienaam was daarvoor "Cheese", maar zijn vader veranderde hem in "Cleese" in 1915, omdat hij ermee gepest werd.[2][3]

Cleese schreef in 1963 het scenario voor de revue Cambridge Circus die opgevoerd werd in Londen, Nieuw-Zeeland en op Broadway. Daarna speelde hij enige tijd zelf op Broadway en Off-Broadway. Hij ontmoette toekomstig Monty Python-lid Terry Gilliam toen hij optrad in de musical Half a Sixpence, en ook de Amerikaanse actrice Connie Booth, met wie hij op 20 februari 1968 huwde.

Hij kreeg snel werk als schrijver voor de BBC Radio, onder andere als sketchschrijver voor The Dick Emery Show. In 1965 begon hij samen met Graham Chapman te schrijven aan The Frost Report. Ook toekomstige Monty Python-leden Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin schreven hieraan mee, en hier ontwikkelden ze hun schrijfstijl die typisch zou zijn voor hun latere samenwerking. Hij nam ook deel aan How To Irritate People. Tevens was hij een van de schrijvers van het script van de film The Magic Christian uit 1969 (met Ringo Starr en Peter Sellers in de hoofdrollen), waarin hij ook een cameo-optreden maakte.

Hij werd bekend door zijn deelname aan Monty Python's Flying Circus (1969-1974) met zijn absurde humor.

Samen met zijn toenmalige echtgenote Connie Booth maakte hij de televisiereeks Fawlty Towers (1975-1979) waarin hij zelf de hoteleigenaar Basil Fawlty speelde, en zijn vrouw het kamermeisje Polly. Ook had hij een gastoptreden in The Muppet Show.

In Nederland was Cleese eind jaren zeventig te zien in een aantal bioscoopreclames waarin hij een sterk op Basil Fawlty gelijkende straatinterviewer speelde die voorbijgangers vroeg naar de bekendheid van de Postgiro (later: Postbank, nu ING): "Do you use Giroblauw?" De voorbijganger had steevast nog nooit van Giroblauw gehoord, waarna Cleese hem er desnoods met geweld toe bewoog om te zeggen dat Giroblauw geweldig was. "There you have it: Giroblauw, absolutely wonderful".

Monty Python kwam nog drie keer bijeen voor speelfilms; in 1975 kwam Monty Python and the Holy Grail uit, in 1979 de satirische film Monty Python's Life of Brian en in 1983 Monty Python's The Meaning of Life.

Later speelde Cleese mee in enkele andere speelfilms, waaronder de door hemzelf geschreven en geproduceerde films A Fish Called Wanda (1988) en Fierce Creatures (1997). Hij speelde de rol van R in de James Bondfilm The World Is Not Enough en vervolgens Q in Die Another Day. In 1986 speelde hij de hoofdrol in de humoristische film Clockwise.

Minder bekend zijn zijn rollen in instructiefilms voor commerciële trainingen. Het haarfijn vastleggen van typische gewoonten, in humoristische vorm met een serieuze ondertoon, werd gebruikt om medewerkers in organisaties te confronteren met zichzelf. Beroemd werd de trainingsfilm "Op beurzen niet te kijk staan".

De maki Avahi cleesei is naar hem genoemd ter ere van zijn behandeling van zaken die met natuurbescherming te maken hebben in films als Fierce Creatures en documentaires als Born to be Wild: Operation Lemur With John Cleese.

In juni 2006 kondigt Cleese aan te stoppen met het spelen in en schrijven van sitcoms. Als reden geeft hij zijn leeftijd en het feit dat het toch nooit beter kan worden dan Fawlty Towers. Wél wil hij nog een boek schrijven over de geschiedenis van de comedy.

Sinds 2005 lijkt Cleese zich echter meer toe te leggen op het doen van stemmen voor films en tekenfilms, onder meer de stem van Samuel in Charlotte's Web (2006) en de stem van Koning Harold in Shrek 3 (2007) en Shrek Forever After (2010).

Lionhead Studios vroeg hem, als icoon van de Britse humor waar het bedrijf om bekendstaat een karakter in te spreken, hij stemde in en is nu als butler Jasper te horen in Fable III.

In 2016 trad Cleese met zijn show The Last TimeTo See Me Before I Die onder andere op in Nederland. In 2016 werd voor zijn hele oeuvre aan hem de Rose d’Or toegekend.

Filmografie[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. John Cleese Biography (1939–). Filmreference.com Geraadpleegd op 14 juni 2010
  2. John Cleese's father. Everything2.com (2 February 2001) Geraadpleegd op 14 juni 2010
  3. John Cleese's Towering Legacy. Rolling Stone Geraadpleegd op 23 oktober 2009

Externe links[bewerken]