John Gay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
John Gay

John Gay (Barnstaple (Devon), 30 juni 1685Londen, 4 december 1732) was een Engels dichter en dramaturg, vooral bekend door zijn toneelstuk The Beggar's Opera.

Gay was van 1712 tot 1714 secretaris van de hertogin van Monmouth. In 1713 verscheen het gedicht Rural sports, opgedragen aan Alexander Pope, met wie hij bevriend was. In 1714 publiceerde hij Gay's Sheperd's week, een serie herdersgedichten. In 1716 verscheen Trivia, or the Art of Walking the Streets of London, een gedicht in drie delen, mede geïnspireerd door Jonathan Swift. In 1727 verscheen zijn eerste serie van de populaire Fables.

The Beggar's Opera, waarvan de eerste uitvoering plaatsvond in 1728, in Londen, was een reactie op de toenemende invloed van de Italiaanse opera en met name gericht op Georg Friedrich Händel. Qua werk was het niet alleen bedoeld als persiflage ten aanzien van de Italiaanse opera, maar gaf het ook de mogelijkheid, middels satirische teksten, kritiek te leveren op het corrupte bestuur van de eerste minister Sir Robert Walpole. Ook verschenen er voor het eerst gewone mensen op het toneel. De muziek was van de tot Engelsman genaturaliseerde, Duitser van geboorte, Johann Christoph Pepusch (Johann Christoph Pepusch).

Dit stuk vormde voor Bertolt Brecht en Kurt Weill de inspiratiebron voor hun Dreigroschenoper uit 1928. Gay schreef met Polly in 1729 een vervolg, maar dat werd geen succes en werd wegens de vermeende politieke strekking verboden. Ook schreef hij het libretto voor Georg Friedrich Händels Acis and Galatea en Achilles.

Een tweede serie Fables kwam uit na zijn dood in 1738. Gay is begraven in Westminster Abbey.

In Nederlandse vertaling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie John Gay (poet) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.