John Heartfield

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Heartfield op een postzegel van de DDR.

John Heartfield (oorspronkelijke naam Helmut Herzfeld) (Berlijn, 19 juni 1891 - Oost-Berlijn, 26 april 1968) was een Duits Dada kunstenaar.

Hij veranderde zijn naam van Helmut Herzfeld in John Heartfield als een protest tegen het Duitse militarisme en het Duitse leger waarin hij dienstplichtig was. Hij was stichtend lid van de Berliner Dada in 1919 en is een spilfiguur in de vernieuwing van de offsetprinting.

Hij gebruikte fotomontage als een propagandamiddel. Hij heeft zelf nooit beelden gemaakt, maar hergebruikte prints uit tijdschriften die hij herwerkte. John Heartfield viel de persvrijheid aan in een surrealistische poster 'weg met de bourgeoisiekranten: ze zijn stom'. Ander bekend werk is Yuletideposter, een kerstboom zonder takken op een voet in de vorm van een hakenkruis. De tekst luidt: 'Oh, dennenboom, waar zijn uw takken?' Een affiche dat het opkomende nazisme bespotte.

Voor het magazine A/Z ontwierp hij de cover in 1934, met daarop een kathedraal waarvan de torens door kogels zijn vervangen, en op de toppen bevinden zich de Amerikaanse dollar, het swastika-symbool en de Britse pond. Latere affiches zoals 'Adolf der übermensch: slikt goud en spreekt blik' zorgden ervoor dat Heartfield moest vluchten naar Londen.

In 1950 keerde hij terug naar Duitsland, naar de net opgerichte DDR, waar hij zich vestigde in Oost-Berlijn. Via z'n fotomontage-technieken zou hij zich opnieuw inzetten tegen de Vietnamoorlog. Hij was een voorstander van de wereldvrede, wat het betoog was van de dadaïsten.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]