John Horgan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Horgan, 2007

John Horgan (New York, 23 juni 1953) is een vooraanstaand Amerikaans wetenschapsjournalist, publicist en schrijver van enkele sceptische boeken over de wetenschap.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Horgan is de zoon van een zakenman en een van oorsprong Nederlandse moeder. Hij studeerde Engels en natuurwetenschappen aan de Columbia-universiteit. Begin jaren tachtig legde hij zich toe op de journalistiek. Hij ging werken voor vooraanstaande bladen als Scientific American, The New York Times, Time, Newsweek en IEEE Spectrum. In zijn geschriften houdt hij zich vooral bezig met de grenzen der wetenschap. Wat dat betreft staat hij bekend als scepticus en als zodanig heeft hij grote invloed op het wetenschappelijke klimaat in Amerika. Natuurkundige en Nobelprijswinnaar Philip Anderson bezigde in dat verband in 1999 zelfs de term ‘Horganisme’. Het tijdschrift Forbes rekende hem in 1994 tot de invloedrijkste journalisten in de Verenigde Staten.

Horgan maakte vooral naam met een tweetal ook in het Nederlands vertaalde boeken uit de jaren negentig. In The End of Science (1996, Het einde van de wetenschap) verdedigt hij de stelling dat er in de toekomst weinig nieuws meer van de wetenschap te verwachten is: grote, alomvattende theorieën als de evolutietheorie, de relativiteitstheorie, de kwantummechanica, de bigbangtheorie, desoxyribonucleïnezuur enzovoort, zijn vrijwel voltooid, en geven dikwijls zelf al aan dat de grens van ons kennen bereikt is. In de toekomst zullen vooral nog verfijningen plaatsvinden.

In 1999 verscheen Horgans eveneens spraakmakende The Undiscovered Mind: How the Human Brain Defies Replication, Medication and Explanation (Nederlands: Freud is niet dood). In dit boek rekent hij af met de gedachte dat we het mysterie van de menselijke geest ooit volledig zullen kunnen ontraadselen. Sinds Socrates zijn we volgens Horgan eigenlijk nog geen stap verder gekomen. De beperkingen van de wetenschappelijke benadering van de menselijke geest worden geïllustreerd aan de hand van thema's als de achtergrond van psychische problemen, de werking van psychofarmaca, erfelijkheid van persoonskenmerken en intelligentie, psychoanalyse en andere vormen van psychotherapie, artificiële intelligentie en de evolutie van het menselijk brein. Steeds blijkt de wetenschappelijke benadering van het menselijk brein te beperkt om aan haar complexiteit recht te kunnen doen. De vraag wat ons tot mensen maakt is nog even wetenschapsbestendig als altijd, aldus Horgan.

In 2005 werd Horgan directeur van het ‘Center for Science Writings’ (CSW) in Hoboken. Hij verschijnt regelmatig op de Amerikaanse televisie bij de bespreking van wetenschappelijke thema’s. Hij is een prominent medewerker van de website ‘Bloggingheads.tv’, waar vooraanstaande wetenschappers regelmatig door middel van bloggen met elkaar in discussie gaan.

Bibliografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

  • Rational Mysticism: Dispatches from the Border Between Science and Spirituality; Houghton Mifflin; 2003 ISBN 978-0618060276
  • The Undiscovered Mind: How the Human Brain Defies Replication, Medication, and Explanation; Free Press; 1999 ISBN 978-0684850757 (Nederlandse vertaling: Freud is niet dood; het blijvend raadsel van het menselijk brein; Ambo, 2000)
  • The End of Science: Facing the Limits of Science in the Twilight of the Scientific Age; Broadway Books; 1996 ISBN 978-0553061741 (Nederlandse vertaling: Het einde van de wetenschap; over de grenzen van onze wetenschap)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]