John Howard (1425-1485)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Howard, 1ste hertog van Norfolk.

John Howard (rond 142522 augustus 1485), 1e hertog van Norfolk, was de zoon van Robert Howard en Margaretha van Mowbray, dochter van de Thomas de Mowbray, de 1e hertog van Norfolk (van de eerste creatie).

Hij werd "Jack (of "Jock" en "Jockey") van Norfolk" genoemd en genoot de steun van Eduard IV van Engeland, die hem aanstelde tot constable van Norwich Castle, sheriff van Norfolk and Suffolk, en schatbewaarder van de koninklijke huishouding. Voor zijn steun aan Richard III tijdens de afzetting van koning Eduard V in 1483 werd hij dat jaar hertog van Norfolk. Norfolk werd ook graaf-maarschalk en Lord Admiral van Engeland, Ierland en Aquitanië.

Hij was getrouwd met Katherine Moleyns (1424-1465), dochter van William de Moleyns en Margery Whalesborough, en met Margaret Chedworth (1436-1494), dochter van John Chedworth en Margaret Bowett.

Hij was de overgrootvader van Anna Boleyn en Catharina Howard, beiden echtgenote van koning Hendrik VIII.

John Howard sneuvelde in de slag bij Bosworth. Vanwege zijn steun aan de koning werd zijn zoon de titel Hertog van Norfolk in eerste instantie ontnomen, en in 1514 weer toegekend.