John Jorritsma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Jorritsma
John-jorritsma.jpg
Algemene informatie
Geboren 16 september 1956
Partij VVD
Politieke functies
1994 - 1998 lid Provinciale Staten van Noord-Brabant
1997 - 2002 burgemeester van Cranendonck
2008 - 2016 commissaris van de Koningin resp. Koning van Friesland
2016 - heden burgemeester van Eindhoven
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Johannes Arnoldus (John) Jorritsma (Bolsward, 16 september 1956) is een Nederlands politicus en bestuurder voor de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD). Sinds 13 september 2016 is hij burgemeester van de gemeente Eindhoven.[1]

Loopbaan[bewerken]

In mei 2008 werd Jorritsma benoemd tot commissaris van de Koning in Friesland. Hij is de vierde VVD-commissaris in Friesland op rij. Voordat hij naar Friesland kwam, was hij directeur van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM). Daarvoor was hij burgemeester van de Noord-Brabantse gemeente Cranendonck (aanvankelijk genaamd 'gemeente Budel') en gemeentesecretaris van Sint-Oedenrode en Loenen aan de Vecht. In 2014 werd hij als commissaris van Friesland herbenoemd voor een tweede periode van zes jaar.

Op voordracht van de gemeenteraad van Eindhoven werd Jorritsma op 13 september 2016 tot burgemeester van die stad benoemd.[2]

Nevenfuncties[bewerken]

Jorritsma vervulde en vervult diverse nevenfuncties onder andere op gebieden als de gezondheidszorg (zoals voorzitter van de Maag Lever Darm Stichting) en het toerisme (voorzitter van de raad van toezicht van de Stichting Innovatie Recreatie en Ruimte). Van 2011 tot 2016 was hij voorzitter van de raad van toezicht UNICEF Nederland.

Onderscheidingen[bewerken]

Jorritsma is drager van de 'Gouden Erepenning van de gemeenten Sint-Oedenrode en Cranendonck', drager van de 'Commissarissenpenning van Noord-Brabant' en kreeg de provinciale onderscheiding 'Hertog Jan' voor zijn inzet voor het versterken van de economische structuur van Noord-Brabant.

Familie[bewerken]

Jorritsma is geen familie van senator Annemarie Jorritsma. Hij is getrouwd met Georgette Jorritsma-Vliek. Het echtpaar heeft twee zonen en een dochter.

Voorganger:
-
Burgemeester van Cranendonck (Budel)
1997 - 2002
Opvolger:
Nellie Jacobs-Aarts
Voorganger:
Ed Nijpels
Commissaris van de Koningin resp. Koning van Friesland
2008 - 2016
Opvolger:
Joan Leemhuis-Stout (wnd.)
Voorganger:
Rob van Gijzel
Burgemeester van Eindhoven
13 september 2016 - heden
Opvolger:
-