John Kruesi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

John Kruesi (Heiden, 15 mei 1843Schenectady, 22 februari 1899) was een in Zwitserland geboren Amerikaans meesterbankwerker, technicus en een naaste medewerker van Thomas Edison.

Biografie[bewerken]

Kruesi was in Zwitserland opgeleid als uurwerkmaker en instrumentbouwer. In zijn jonge jaren werkte hij als leerlingbankwerker in Zürich en Parijs, voordat hij rond 1870 naar de Verenigde Staten emigreerde. Hij vestigde zich in New Jersey waar hij werk vond bij de Singer Sewing machine Company in het nabijgelegen Elizabeth. Hier kwam hij in contact met Thomas Edison, die hem een baan aanbood in zijn werkplaats in Newark.

Kruesi bekwam Edisons hoofdbankwerker gedurende zijn Newark en Menlo Park periodes, waarbij hij verantwoordelijk was om de talrijke ruwe schetsen van Edison te vertalen in werkende apparaten. Daar de vervaardiging en het testen van de modellen centraal stonden in Edisons wijze van uitvinden waren de vaardigheden van Kruesi een belangrijke factor in Edisons succes als uitvinder.

Replica van de Edison/Kruesi fonograaf

Zo was Kruesi betrokken in vele van Edisons bekende uitvinding, waaronder de quadruplex telegraaf, de koolmicrofoon, de fonograaf, de gloeilamp en het elektrische verlichtingsysteem. Vooral met deze laatste ontwikkeling was het talent van Kruesi doorslaggevend. Zo kreeg hij in 1881 van Edison de leiding over de Edison Electric Tube Company, het bedrijf dat was belast met de ondergrondse aanleg van de elektriciteitskabels vanuit een centraal opgesteld generatorstation in New York.

Daarbij was Kruesi ook uitvinder; bij de Electric Tube Company ontwikkelde hij een tweegeleiderkabel met twee halfronde geleiders, van elkaar gescheiden door een isolator en omwikkeld met isolatiemateriaal. Nadat het bedrijf was samengevoegd met de Edison Machine Works werd hij onder Charles Batchelor plaatsvervangend directeur en nam in 1885 na diens vertrek, de positie van Batchelor over.

Wanneer de bedrijven van Edison in 1892 opgaan in de General Electric Company werd Kruesi bevorderd tot algemeen manager en vervolgens tot hoofd werkbouwkundig ingenieur van de Schenectady vestiging in 1896. Deze positie behield hij tot aan zijn overlijden in 1899.