John Lanting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Lanting
John Lanting in Hadimassa (1967)
John Lanting in Hadimassa (1967)
Algemene informatie
Volledige naam Johannes Frederik Lanting
Geboren Overveen, 30 maart 1930
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Johannes Frederik (John) Lanting (Overveen, 30 maart 1930) is een Nederlands toneelspeler, acteur, producer en regisseur. Lanting is met name bekend door zijn Theater van de Lach. Tot 1996 trad hij als Koning van de klucht op in de Nederlandse theaters.

Leven en werk[bewerken]

Lanting ging na zijn hbs-opleiding reizen en werkte onder meer in Frankrijk, Marokko en Spanje. Teruggekomen in Nederland werkte hij als toneelknecht in de Haarlemse schouwburg en later als gids op rondvaartboten in Amsterdam. In 1956 studeerde hij af aan de Toneelschool in Amsterdam. Tot 1964 speelde hij bij het Rotterdams Toneel. Daarna debuteerde hij in de solovoorstelling De Aap van Franz Kafka, een toneelstuk dat hij tot in Japan speelde.

In 1972 begon Lanting als theaterprodcuent samen met Jacques Senf het Theater van de Lach. Bekende komedies die Lanting bracht zijn Nee Schat nu niet, In de kast op de kast, Een kus van een Rus en Een trouwring mag niet knellen. Zijn doorgaans hilarische shows werden door de TROS in de jaren 70 en 80 op de televisie uitgezonden. Omdat Lanting zich, overigens succesvol, vooral op de Britse kluchten (van onder anderen Ray Cooney) richtte, is in Nederland de misvatting ontstaan dat het genre zich tot deze vorm beperkt.

Ook speelde Lanting rollen in televisieseries zoals in Hamelen. Hierin vertolkte hij de rol van ambtenaar Ogtrop Deux. In 1974 was hij te zien in De vloek van Woestewolf.

In 1987 ontving Lanting de Johan Kaartprijs.

Trivia[bewerken]

Externe link[bewerken]