John Laurie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Laurie
Afbeelding gewenst
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

John Laurie (Dumfries, Dumfriesshire, Schotland, 25 maart 1897Chalfont St. Peter, Buckinghamshire, Engeland, 23 juni 1980) was een Schots acteur.

Laurie werd vooral bekend als de doemdenkende soldaat Frazer uit Dad's Army, hoewel hij in bijna 120 producties meespeelde.

Laurie was een karakteracteur, die vaak gecast werd als een Schot. Als zoon van een molenaar, besloot hij een studie architectuur te beginnen. Met de Eerste Wereldoorlog kwam er een einde aan zijn studie en ging hij in dienst. Na de oorlog besloot hij een heel andere richting op te gaan: acteren. Hij schreef zich in bij de Central School of Speech and Drama in Londen.

Zijn eerste toneeloptreden was in 1921. Tussen 1922 en 1939 verscheen hij veelvuldig in Shakespeare-stukken in verscheidene theaters. Rond 1930 ging hij ook in films spelen. Zijn filmdebuut maakte hij in Juno and the Paycock, geregisseerd door Alfred Hitchcock. Deze deed in 1935 dan ook een beroep op hem voor de rol van John Crofter in zijn film The 39 Steps. Ondertussen raakte Laurie goed bevriend met nog een Shakespeare-acteur: Laurence Olivier. De twee verschenen samen in de film As You Like It.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed Olivier andermaal een beroep op hem voor de film Henry V. Later verscheen Laurie nog in Hamlet en Richard III, hoewel hij als karakteracteur ook comedy kon spelen.

In 1978 bracht hij het boek My favourite stories of Scotland uit.

Laurie trouwde tweemaal; voor het eerst in 1924. Zijn eerste vrouw, Florence Saunders, overleed echter op 24 januari 1926. Laurie hertrouwde en bleef tot zijn dood getrouwd met Oona V. Todd-Naylor. Ze kregen één kind. Laurie overleed op 83-jarige leeftijd aan een emfyseem en longfalen. Hij was de derde acteur van de cast van Dad's Army die overleed.

Filmografie[bewerken]