John Leerdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Leerdam
John Leerdam portrait.jpg
Algemene informatie
Naam John Arnold Walther Julius Leerdam
Geboren 23 juli 1961
Partij PvdA
Titulatuur MFA
Politieke functies
2003-2010 Lid Tweede Kamer
2012 Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

John Arnold Walther Julius (John) Leerdam (Willemstad, 23 juli 1961) is een Nederlands voormalig politicus. Hij was van 2003 tot 2010 en in 2012 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de Partij van de Arbeid (PvdA).

Levensloop[bewerken]

Hoewel geboren op Curaçao is John Leerdam de zoon van een Surinaamse vader en een moeder afkomstig van het eiland Saint Kitts. In 1982 verhuisde hij om te gaan studeren naar Nederland, waar hij theaterregie en een opleiding tot dramadocent aan de Theaterschool in Amsterdam volgde. Van 1986 tot 1987 en van 1991 tot 1996 verbleef Leerdam in New York, waar hij opleidingen volgde op het gebied van filmregie en -productie. Later was hij betrokken bij diverse theatergezelschappen.

Vanaf 1996 was Leerdam werkzaam bij het Cosmic Theater in Amsterdam, waarvan hij in 1999 directeur en artistiek leider werd. Hij bleef dit totdat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 gekozen werd namens de Partij van de Arbeid. In de Tweede Kamer hield hij zich bezig met Antilliaanse zaken en met het cultuurbeleid. Hij pleitte in een notitie in 2005 voor een actieve cultuurpolitiek. Leerdam was ondervoorzitter van de vaste Kamercommissie voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006 werd hij herkozen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 stond hij op plaats 33 op de kandidatenlijst, wat te laag bleek om herkozen te worden.

Op 29 februari 2012 werd hij echter alsnog geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer, in verband met de tijdelijke afwezigheid van Sharon Dijksma vanwege zwangerschapsverlof.

Op 3 april 2012 vroeg verslaggever Lex Uiting voor de ochtendshow GIEL van radio-dj Giel Beelen aan Leerdam wat hij vond van de vervroegde vrijlating van "straatterrorist Jael Jablabla", een ter plekke verzonnen naam. In de uitgezonden beelden vertelde Leerdam vervolgens serieus dat hij zich uitgebreid in de zaak had verdiept en dat hij meer zou weten over de zogenaamde perikelen rond de niet-bestaande "Jablabla"; hij meldde verder dat hij zijn vicefractievoorzitter Jeroen Dijsselbloem "hier al over [heeft] gesproken". Op 4 april legde Leerdam zijn Kamerlidmaatschap neer, omdat hij vond dat hij door zijn uitspraken zijn geloofwaardigheid, die van zijn partij en die van de Tweede Kamer had aangetast.[1] Hij werd opgevolgd door Margot Kraneveldt. In het praatprogramma Pauw & Witteman van 1 mei 2012 zei Leerdam dat het gesprek het verloop had gehad van een spel, dat hij op een zeker moment ging meespelen, maar dat hij na de uitzending schrok van de manier waarop zijn uitspraken "geframed" waren en waren gaan lijken op serieuze antwoorden.[2]

In 2005 regisseerde Leerdam ter gelegenheid van 30 jaar onafhankelijkheid van Suriname het toneelstuk "De tranen van Den Uyl", dat gaat over de fictieve ontmoeting tussen de Nederlandse journalist Han de Graaf en de Surinaamse journalist Jozef Slagveer, in 1982 een van de slachtoffers van de Decembermoorden. Joop den Uyl was premier tijdens de dekolonisatie van Suriname en was daarvan ook een groot voorstander. Leerdam ziet in het stuk een waarschuwing om met de Antillen niet dezelfde fout te maken.[3]

Leerdam is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en ontving op 8 september 2006 de Lifetime Service Award van de Council for Opportunity in Education, een onderscheiding voor zijn inzet voor het scheppen van kansen voor migranten.

Externe link[bewerken]