John Lie A Fo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Lie A Fo
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Geboren 1945
Geboorteland Suriname
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1968 - heden
Stijl(en) kubisme, expressionisme
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Suriname

John Lie A Fo (Paramaribo, 15 juni 1945) is een Surinaamse beeldend kunstenaar. Hij heeft een Chinees-Surinaamse familienaam. Hij werkt in Frans-Guyana. Hij schildert, doet grafisch werk, maakt sculpturen en gebruikt daarbij thema's uit de Surinaamse jungle.

In de jaren zestig werkt hij als muzikant in verschillende Europese landen. Lie A Fo volgt een kunstopleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen en de Vrije Academie Den Haag.

In 1974 wordt hij toegelaten tot de BKR (de Beeldende Kunstenaars Regeling), zodat hij zich volledig aan de kunst kan wijden. In 1979 vestigt Lie A Fo zich in Suriname. Na de decembermoorden keert hij terug naar Den Haag. Vanaf de eerste helft van de jaren 80 is er veel belangstelling voor zijn grafische werk en volgen diverse tentoonstellingen.

In december 1983 verhuist hij naar Frans Guyana, een buurland van Suriname, maar met dezelfde natuurlijke omgeving die in zijn werk kan worden teruggevonden. Hij keert regelmatig terug naar Den Haag om er te werken. Zijn werk wordt overal in Nederland tentoongesteld.

Zie ook[bewerken | bron bewerken]