John Massis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Massis
John Massis
Algemene informatie
Land België
Naam bij geboorte Wilfried Morbée
Geboortedatum 4 juni 1940
Geboorteplaats Brugge
Overlijdensdatum 12 juli 1988
Overlijdensplaats Gent
Wijze van overlijden zelfdoding
Werk
Beroep circusartiest, gewichtheffer, technicus
Sport
Sport gewichtheffen
graf
graf
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.
John Massis (1977)

John Massis (Brugge, 4 juni 1940 - Gent, 12 juli 1988) was een Vlaams krachtpatser en tandacrobaat. Zijn echte naam was Wilfried Morbée.

Massis specialiseerde zich in het plooien van ijzer met zijn gebit. Hij voerde ook stunts uit waarbij hij met zijn gebit auto's optilde, treinen voorttrok, of motorfietsen of zelfs helikopters tegenhield. Hij haalde hiermee meermaals het Guinness-recordboek.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

John Massis bleek als kind al aanleg voor formidabele kracht te hebben. In 1957 trad hij voor het eerst op onder het pseudoniem "Mocules de sterke man". In 1960 trok hij voor het eerst een auto met vier passagiers honderd meter verder. Drie jaar later werd hij professioneel circusartiest en toerde tot 1972 met diverse circussen heel Europa rond. In 1963 nam hij voor het eerst de naam "John Massis" aan, gebaseerd op de voornaam van de Amerikaanse bokser John Cosmeyer en krachtpatser John Donk en de Italiaanse filmreeks Maciste. In 1967 haalde hij voor het eerst het Guinness-recordboek door onder meer een tram van vijftien ton met zijn tanden voort te trekken en een trein van zesendertig ton vijftien meter verder te slepen. In 1969 hield hij in Tokio een vliegtuig van 200 paardenkracht op 2100 toeren vast en in 1972 te Grimbergen een vliegtuig van 700 paardenkracht op 1800 toeren.

Massis stopte in 1972 met het circusleven omdat hij te slecht werd betaald. Hij begon een nieuw leven als portier in een Gentse discotheek en als controleur van gasketels. De man bleef tijdens de rest van het decennium solo rondtoeren en wereldwijd formidabele stunts volbrengen.

In 1980 richtte hij de piratenzender "Radio Superstar" op en nam een eigen 45-toerenplaat, "John Massis de krachtpatser" (1980) op en in 1987 de single "Zet er je tanden in", met Willy Sommers. Hij richtte in 1983 ook een politieke partij op: de Positieve Radicalen. Na een reportage over Massis op de Vlaamse tv (BRT) kreeg hij 300 brieven van mensen die lid wilden worden van deze partij. In 1987 wees Massis Mark Depré aan als voorzitter. De voortijdige dood van Massis betekende meteen ook het einde van de partij.

Massis voelde zich in zijn latere levensjaren in toenemende mate in zijn ambities gefrustreerd en door pers en publiek miskend. Hoewel hij stunts bleef uitvoeren was de belangstelling van de pers steeds kleiner geworden. Toen ook zijn relatie uitraakte en zijn conditie sterk achteruit ging door suikerziekte kwam hij in een depressie terecht.

In 1987 plaatste hij anoniem een contactadvertentie in de krant De Morgen om een nieuwe partner te vinden, maar men kwam te weten dat hij deze advertentie had geplaatst. Jan Van Rompaey draaide in zijn praatprogramma “Argus” live het telefoonnummer uit de advertentie. Men stootte op zijn antwoordapparaat, maar Massis was nu wel voor gans televisiekijkend Vlaanderen belachelijk gemaakt.

Een delirium ten gevolge van de suikerziekte leidden tot zijn opname in het Psychiatrisch Centrum Dr. Guislain in Gent. Op 11 juli 1988 verliet hij ongemerkt dit ziekenhuis. De dag erna werd hij dood aangetroffen in de garage van zijn eigen woning. Zijn overlijden wordt toegeschreven aan zelfdoding. Massis ligt begraven op het kerkhof van Gentbrugge. Zijn grafsteen is versierd met een door hem geplooid bandijzer.

John Massis in populaire cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Meer informatie[bewerken | brontekst bewerken]

D'HOOGE, Bavo, "Stalen Kaken: John Massis", Davidsfonds/Leuven, 2005.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie John Massis van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.