John Gray (filosoof)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf John N. Gray)
John Gray bij Brainwash Festival 2015

John Nicholas Gray (South Shields, 17 april 1948) is een prominente Britse politiek filosoof en schrijver. Hij was hoogleraar European Thought (Europees Denken) aan de London School of Economics and Political Science.

Academische carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Gray studeerde 'Filosofie, Politiek en Economie' (PPE) aan Exeter College in Oxford, waar hij tevens promoveerde.

Gray begon zijn universitaire loopbaan als docent Political theory (politieke filosofie) aan de University of Essex, hij werd fellow van het Jesus College Oxford, en werd uiteindelijk hoogleraar politicologie aan de University of Oxford. In 1998 werd hij hoogleraar European Thought (Europees Denken) aan de London School of Economics. In 2008 ging hij met emeritaat

Verder was hij onder meer visiting professor aan Harvard University (1985-1986), Tulane University’s Murphy Institute (1991) en Yale University (1994) en was hij Stranahan Fellow aan het Social Philosophy and Policy Center van Bowling Green State University (1990-1994).

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Gray schrijft regelmatig in The Guardian, New Statesman, en The Times Literary Supplement en heeft een aantal invloedrijke boeken geschreven over politieke theorie, waaronder Straw Dogs: Thoughts on Humans and Other Animals (2003), een aanval op het humanisme, dat hij beschouwt als een wereldbeeld dat afgeleid is van religieuze ideologieën. Volgens Gray is de vrije wil, en daarmee de moraal, een illusie en hij beschouwt de mensheid als een roofzuchtige soort die andere levensvormen uitroeit en zijn natuurlijke omgeving vernietigt. Hij bekritiseerde in het boek Black Mass: Apocalyptic Religion and the Death of Utopia (2007) het utopische denken dat in de Verlichting de gedaante aannam van het vooruitgangsgeloof en dat een modificatie is van de verlossingsgedachte die door het christendom werd geïntroduceerd.

Gray was een aanhanger van New Right in de jaren tachtig en daarna van New Labour in de jaren negentig. Tegenwoordig ziet Gray het conventionele links/rechts-spectrum van conservatisme en sociaaldemocratie als onbruikbaar.

Gray is ook bekend geworden vanwege zijn controversiële studie naar de ongemakkelijke relatie tussen het pluralisme en liberalisme van Isaiah Berlin[1] en vanwege zijn sterke kritiek op het neo-liberalisme en de mondiale vrije markt. Gray is pessimistisch over de mogelijke verandering van menselijk gedrag en voorspelt dat de eenentwintigste eeuw geteisterd zal worden door oorlogen door de toenemende schaarste van natuurlijke bronnen.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Boeken over Gray[bewerken | brontekst bewerken]

  • John Horton & Glen Newey (red.) (2007), The Political Theory of John Gray. London: Routledge. ISBN 041536647X.
  • John Hoffman (2008), John Gray and the Problem of Utopia. Cardiff: University of Wales. ISBN 9780708320266

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]