John Piper

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Piper (midden) tijdens een dienst.

John Stephen Piper (Chattanooga (Tennessee), 11 januari 1946) is een Amerikaans predikant en theoloog die diverse christelijke boeken op zijn naam heeft staan. Hij is baptist en momenteel voorganger in een kerk in Minneapolis.

Persoonlijke achtergrond[bewerken]

De vader van Piper was een evangelist en droeg het evangelie van Jezus Christus actief uit door middel van radio en bijbelcursussen. Piper studeerde van 1964 tot 1968 literatuur en filosofie op Wheaton College. Daarna behaalde hij in 1971 een bachelor in de theologie aan het Fuller Theological Seminary. In die tijd raakte hij geïnteresseerd in de werken van Jonathan Edwards.

Zijn master Nieuw Testamentische Studies behaalde Piper aan de Ludwig Maximilians-Universiteit te München in 1974. Daarna gaf hij zelf les op de Bethel University and Seminary in Saint Paul (Minnesota). Dit zou hij voor zes jaar doen.

In 1968 trouwde de toekomstige predikant met Noël Henry. Samen kregen zij vijf kinderen. In januari 2006 werd bekend dat bij Piper prostaatkanker was gediagnosticeerd. Na een succesvolle operatie is hij inmiddels weer genezen.

Predikant[bewerken]

Piper ervoer in 1980 naar eigen zeggen een onweerstaanbare roep van God om te gaan preken en werd in februari dat jaar voorganger in een kerk in Minneapolis, de in 1871 opgerichte Bethlehem Baptist Church, waar hij tot de dag van vandaag staat. Binnen de evangelicale beweging won hij aan bekendheid na de publicatie van zijn boek Desiring God: Meditations of a Christian Hedonist (1986). Daarna zouden verschillende andere boeken verschijnen, waarvan verschillende in het Nederlands zijn vertaald.

De organisatie Desiring God Ministries werd in 1994 opgericht. De organisatie verspreidt een groot deel van Pipers werk, zowel preken als artikelen, gratis op het internet. Ook worden er regelmatig conferenties georganiseerd.

Pipers missie luidt: "God is most glorified in us when we are most satisfied in him." Hij noemt diegene die zo leven christelijke hedonisten. In zijn preken legt hij een grote nadruk op de objectieve en absolute waarheid van het christelijk geloof en stelt dat die waarheid ontvangen kan worden door de leiding van de Heilige Geest. Ook hebben de preken van Piper een sterk calvinistische inslag. Hij gelooft dat de Bijbel leert dat er geen plaats is voor de vrouw in het ambt. Hij gelooft sterk in de uitverkiezingsleer. Samen met onder andere James Packer kan Piper gezien worden als één van de bekendste hedendaagse uitdragers van de leer van de Puriteinen.

Piper heeft aangegeven in 2013 te stoppen met het voorgangerschap. Zijn officiële kandidaat-opvolger is Jason Meyer, die Piper een jaar lang bijstaat als adjunct alvorens hem naar verwachting definitief op te volgen. Piper wil gaan doceren aan de eigen theologische opleiding van de kerk, The Bethlehem Institute (TBI). Daarnaast heeft hij aangekondigd nog vijf boeken te willen schrijven en wereldwijd voorgangers toe te rusten.

Externe link[bewerken]