John Roberts (rechter)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
John Roberts
John Glover Roberts
Geboren 27 januari 1955
Buffalo (New York)
Partner Jane Sullivan Roberts
Beroep Rechter en advocaat
Handtekening Handtekening
17e opperrechter van de Verenigde Staten
Huidige functie
Aangetreden 29 september 2005
President George W. Bush (2005-2009)
Barack Obama (2009-2017)
Donald Trump (2017-2021)
Joe Biden (2021-heden)
Voorganger William Rehnquist
Rechter bij het Hof van Beroep voor het circuit van het District of Columbia
Aangetreden 2 juni 2003
Einde termijn 29 september 2005
Voorganger James L. Buckley
Opvolger Patricia Millett
Eerste plaatsvervangend Solicitor General van de Verenigde Staten
Aangetreden Oktober 1989
Einde termijn Januari 1993
President George H.W. Bush
Voorganger Donald B. Ayer
Opvolger Paul Bender
Portaal  Portaalicoon   Politiek

John Glover Roberts jr. (Buffalo (New York), 27 januari 1955) is de zeventiende opperrechter (Chief Justice) van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Opleiding en loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 juli 2005 werd hij door president George W. Bush voorgedragen als rechter voor het Hooggerechtshof. Op 5 september van datzelfde jaar, na het overlijden van opperrechter William Rehnquist, werd deze voordracht door Bush echter veranderd: hij zou nu voorzitter van het Hooggerechtshof kunnen worden. De Amerikaanse Senaat stemde nog eens enkele weken later, op 29 september, in met die benoeming (78 stemmen voor, 22 stemmen tegen).

Roberts werd geboren in New York, maar toen hij vijf jaar oud was verhuisde zijn familie naar Long Beach (Indiana) (Hij studeerde rechten aan de Harvard-universiteit, waar hij in 1979 "magna cum laude" (= "met grote onderscheiding") afstudeerde. De jaren daarop werkte Roberts als klerk voor Henry Friendly van het Hof van Beroep voor het 2e circuit, totdat hij in 1980 voor Hooggerechtshof-voorzitter William Rehnquist ging werken. Van 1981 tot 1986 was hij een adviseur van toenmalig minister van justitie William French Smith en president Ronald Reagan. In de periode tussen zijn werk in het Witte Huis en zijn benoeming in het Hof van Beroep werkte Roberts als advocaat in Washington D.C.. Al in 1992 werd hij voorgedragen als rechter voor het Hof van Beroep, maar voordat zijn nominatie werd goedgekeurd door de Senaat, won Bill Clinton de presidentsverkiezingen en verliep zijn voordracht. In 2003 werd hij door George W. Bush alsnog benoemd tot rechter in het Hof van Beroep voor het circuit van het District of Columbia.

Inauguratie van president Barack Obama[bewerken | brontekst bewerken]

Barack Obama legt de eed af bij opperrechter Roberts op 20 januari 2009

Tijdens de inauguratie van president Barack Obama op 20 januari 2009 maakte Roberts verscheidene fouten in de presidentiële eed. In latere verklaringen nam hij de verantwoordelijkheid hiervoor op zich.[1][2][3][4] De volgende dag, op 21 januari 2009, nam Roberts voor de tweede keer de presidentiële eed af, ditmaal zonder fouten.[5]

Kritiek op uitlatingen van president Trump[bewerken | brontekst bewerken]

Op 21 november 2018 trad opperrechter Roberts naar buiten met een uitzonderlijke terechtwijzing van president Donald Trump vanwege een minachtende opmerking over federale rechters. De federale rechter van het Hof voor Beroep van het 9e Circuit, die Trumps presidentiële decreet had tegengehouden dat de toegang aan illegale immigranten op zoek naar asiel moest bemoeilijken, werd door de president in een tweet weggezet als een "Obama"-rechter.

Roberts reageerde hierop als volgt: "Wij hebben geen Obama-rechters of Trump-rechters, Bush-rechters of Clinton-rechters. Wat we wel hebben is een buitengewone groep van toegewijde rechters, die hun uiterste best doen om gelijkelijk recht te doen aan hen die voor hen verschijnen. Die onafhankelijke rechterlijke macht is iets waarvoor we allemaal dankbaar zouden moeten zijn."[6]

Zie de categorie John Roberts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.