John Roberts (rechter)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Roberts
Official roberts CJ.jpg
John Glover Roberts Jr.
Geboren 27 januari 1955 (Buffalo, Flag of New York.svg New York)
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Amerikaans
Alma mater Harvard-universiteit
Huidige functie
17e Opperrechter van de Verenigde Staten
Sinds 29 september 2005
Voorganger William Rehnquist
Benoemd door George W. Bush
Benoemd op 29 september 2005
Functies
20032005
Rechter bij het Hof van Beroep voor het circuit van het District of Columbia
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

John Glover Roberts, Jr. (Buffalo (New York), 27 januari 1955) is de zeventiende Opperrechter (Chief Justice) van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Opleiding en loopbaan[bewerken]

Op 19 juli 2005 werd hij door president George W. Bush voorgedragen als rechter voor het Hooggerechtshof. Op 5 september 2005, na het overlijden van voormalig opperrechter William Rehnquist, werd deze voordracht door Bush echter veranderd: hij zou nu voorzitter van het Hooggerechtshof worden. De Amerikaanse Senaat stemde op 29 september 2005 in met die benoeming (78 stemmen voor, 22 stemmen tegen).

Roberts werd geboren in New York, maar toen hij vijf jaar oud was verhuisde zijn familie naar Long Beach (Indiana). Hij studeerde rechten aan de Harvard-universiteit, waar hij in 1979 magna cum laude afstudeerde. De jaren daarop werkte Roberts als klerk voor Henry Friendly van het Hof van Beroep voor het 2e circuit, totdat hij in 1980 voor Hooggerechtshof-voorzitter William Rehnquist ging werken. Van 1981 tot 1986 was hij een adviseur van de minister van justitie William French Smith en president Ronald Reagan. In de periode tussen zijn werk in het Witte Huis en zijn benoeming in het Hof van Beroep werkte Roberts als advocaat in Washington D.C.. Al in 1992 werd hij voorgedragen als rechter voor het Hof van Beroep, maar voordat zijn nominatie werd goedgekeurd door de Senaat, won Bill Clinton de presidentsverkiezingen en verliep zijn voordracht. In 2003 werd hij door George Bush wel succesvol geïnstalleerd als rechter in het Hof van Beroep voor het circuit van het District of Columbia.

Inauguratie van president Barack Obama[bewerken]

Barack Obama legt de eed af bij opperrechter Roberts op 20 januari 2009

Tijdens de inauguratie van president Barack Obama maakte hij verschillende fouten in de presidentiële eed. In latere verklaringen nam hij de verantwoordelijkheid hiervoor op zich.[1][2][3][4] Op 21 januari 2009 nam Roberts voor de tweede keer de presidentiële eed af, ditmaal zonder fouten.[5]

Politieke opvattingen[bewerken]

Abortus[bewerken]

In 1991 schreef Roberts als advocaat tijdens de zaak Rust vs. Sullivan dat de regering-Bush vond dat in Roe vs. Wade een foute beslissing was genomen en dat die dus teruggedraaid moest worden (in die zaak bepaalde het Hooggerechtshof dat anti-abortuswetgeving ongrondwettig zou zijn, omdat ze een inbreuk betekende op de privacy van een vrouw).

In 1993 hielp John Roberts het Openbaar Ministerie in zijn argumentatie dat de betogingen van de organisatie Operation Rescue (een agressieve anti-abortusbeweging) niet verboden konden worden op grond van een wet uit 1871. De organisatie eiste samen met andere groepen het recht op om te betogen in de buurt van de bewuste instellingen en de ingangen ervan te blokkeren. Op dat moment hadden reeds ongeveer vijftig gevallen van intimidatie tegen personeelsleden van abortusklinieken plaatsgevonden.

Milieu[bewerken]

Roberts heeft zich zowel privé als ambtshalve uitgesproken tegen milieubescherming door de overheid. In de zaak Lujan vs. National Wildlife Federation zei hij dat burgers niet het recht hadden om de overheid aan te klagen wanneer deze milieuwetten schond. Maar aangezien hij in deze zaak optrad als advocaat, is het niet zeker dat hij ook persoonlijk deze mening eropna houdt.

Vakbonden[bewerken]

Als advocaat verdedigde Roberts voor het Hooggerechtshof een mijnbedrijf toen dit had geprobeerd werknemers strafrechtelijk te laten vervolgen, omdat zij bleven staken nadat hun staking ongerechtvaardigd was verklaard door een rechter.

Bronnen en referenties[bewerken]