John Roberts (rechter)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Roberts
John Glover Roberts
Geboren 27 januari 1955
Buffalo (New York)
Partner Jane Sullivan Roberts
Beroep Rechter en advocaat
17e opperrechter van de Verenigde Staten
Huidige functie
Aangetreden 29 september 2005
President George W. Bush (2005-2009)
Barack Obama (2009-2017)
Donald Trump (2017-2021)
Joe Biden (2021-heden)
Voorganger William Rehnquist
Portaal  Portaalicoon   Politiek

John Glover Roberts jr. (Buffalo (New York), 27 januari 1955) is de zeventiende opperrechter (Chief Justice) van het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Opleiding en loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Op 19 juli 2005 werd hij door president George W. Bush voorgedragen als rechter voor het Hooggerechtshof. Op 5 september van datzelfde jaar, na het overlijden van opperrechter William Rehnquist, werd deze voordracht door Bush echter veranderd: hij zou nu voorzitter van het Hooggerechtshof kunnen worden. De Amerikaanse Senaat stemde nog eens enkele weken later, op 29 september, in met die benoeming (78 stemmen voor, 22 stemmen tegen).

Roberts werd geboren in New York, maar toen hij vijf jaar oud was verhuisde zijn familie naar Long Beach (Indiana) (Hij studeerde rechten aan de Harvard-universiteit, waar hij in 1979 "magna cum laude" (= "met grote onderscheiding") afstudeerde. De jaren daarop werkte Roberts als klerk voor Henry Friendly van het Hof van Beroep voor het 2e circuit, totdat hij in 1980 voor Hooggerechtshof-voorzitter William Rehnquist ging werken. Van 1981 tot 1986 was hij een adviseur van toenmalig minister van justitie William French Smith en president Ronald Reagan. In de periode tussen zijn werk in het Witte Huis en zijn benoeming in het Hof van Beroep werkte Roberts als advocaat in Washington D.C.. Al in 1992 werd hij voorgedragen als rechter voor het Hof van Beroep, maar voordat zijn nominatie werd goedgekeurd door de Senaat, won Bill Clinton de presidentsverkiezingen en verliep zijn voordracht. In 2003 werd hij door George H.W. Bush wel succesvol geïnstalleerd als rechter in het Hof van Beroep voor het circuit van het District of Columbia.

Inauguratie van president Barack Obama[bewerken | brontekst bewerken]

Barack Obama legt de eed af bij opperrechter Roberts op 20 januari 2009

Tijdens de inauguratie van president Barack Obama op 20 januari 2009 maakte Roberts verscheidene fouten in de presidentiële eed. In latere verklaringen nam hij de verantwoordelijkheid hiervoor op zich.[1][2][3][4] De volgende dag, op 21 januari 2009, nam Roberts voor de tweede keer de presidentiële eed af, ditmaal zonder fouten.[5]

Kritiek op uitlatingen van president Trump[bewerken | brontekst bewerken]

Op 21 november 2018 trad opperrechter Roberts naar buiten met een uitzonderlijke terechtwijzing van president Donald Trump wegens het maken van minachtende opmerkingen over federale rechters. De federale rechter van het Hof voor Beroep van het 9e Circuit, die Trumps presidentieel decreet om de toegang aan illegale immigranten op zoek naar asiel te bemoeilijken, had tegengehouden, werd door de president in een tweet als een "Obama"-rechter weggezet.

Roberts reageerde hierop als volgt: "Wij hebben geen Obama-rechters of Trump-rechters, Bush-rechters of Clinton-rechters. Wat we wel hebben is een buitengewone groep van toegewijde rechters, die hun uiterste best doen om gelijkelijk recht te doen aan hen die voor hen verschijnen. Die onafhankelijke berechting is iets waarvoor we allemaal dankbaar zouden moeten zijn."[6]

Politieke opvattingen[bewerken | brontekst bewerken]

Abortus[bewerken | brontekst bewerken]

In 1991 schreef Roberts als advocaat tijdens de zaak Rust v. Sullivan dat de regering-Bush vond dat in Roe v. Wade een foute beslissing was genomen en dat die dus teruggedraaid moest worden (in die zaak bepaalde het Hooggerechtshof dat anti-abortuswetgeving ongrondwettelijk zou zijn omdat ze een inbreuk betekende op de privacy van een vrouw).

In 1993 hielp hij het OM in zijn argumentatie dat de betogingen van de organisatie Operation Rescue (een agressieve anti-abortusbeweging) niet verboden konden worden op grond van een wet uit 1871. De organisatie eiste samen met andere groepen het recht op om te betogen in de buurt van de bewuste instellingen en de ingangen ervan te blokkeren. Op dat moment hadden reeds ongeveer vijftig gevallen van intimidatie tegen personeelsleden van abortusklinieken plaatsgevonden.

Milieu[bewerken | brontekst bewerken]

Roberts heeft zich zowel privé als ambtshalve uitgesproken tegen milieubescherming door de overheid. In de zaak Lujan v. National Wildlife Federation zei hij dat burgers niet het recht hadden om de overheid aan te klagen wanneer deze milieuwetten schond. Maar aangezien hij in deze zaak optrad als advocaat, is het niet zeker dat hij ook persoonlijk deze mening eropna houdt.

Vakbonden[bewerken | brontekst bewerken]

Als advocaat verdedigde Roberts voor het Hooggerechtshof een mijnbedrijf toen dit had geprobeerd werknemers strafrechtelijk te laten vervolgen omdat zij bleven staken nadat hun staking ongerechtvaardigd was verklaard door een rechter.

Zie de categorie John Roberts van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.