John Romita sr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf John Romita Sr.)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Romita, Sr.

John Romita, Sr. (beter bekend als John Romita) (Brooklyn, 24 januari 1930) is een Amerikaans stripauteur, die vooral bekend is van zijn werk bij Marvel Comics met de stripserie The Amazing Spider-Man. Hij werd in 2002 geïntroduceerd in de Comic Book Hall of Fame.

Romita is de vader van John Romita, Jr., die eveneens een stripauteur is.

Biografie[bewerken]

Jonge jaren en vroege carrière[bewerken]

John Romita studeerde in 1947 af aan de School of Industrial Art. Zijn eerste werk als stripauteur was voor de serie Famous Funnies. Dit vond hij naar eigen zeggen maar niks.[1]

Romita werkte een tijdje bij het New Yorkse bedrijf Forbes Lithograph in 1949, waar hij $30 per week verdiende. Een vriend van de kunstschool bood hem $20 per pagina voor het tekenen van een 10 pagina’s tellend verhaal, op voorwaarde dat Romita dit zou doen als Ghostwriter. Romita deed hierna nog meer van dit soort werk.[1] Deze vriend werkte voor Marvels voorloper Timely Comcis, en via hem leerde Romita Stan Lee kennen.

Romita’s eerste strip waarvoor hij daadwerkelijk de eer kreeg als tekenaar was het zesdelige verhaal "The Bradshaw Boys" in Western Outlaws #1 (februari 1951) voor Marvels voorloper Atlas Comics uit de jaren 50. Hij schreef hierna een reeks horror-, oorlog-, romantische en andere strips. Zijn bekendste werk uit deze tijd was de kortlopende serie Captain America, die werd gemaakt in een poging de held weer populair te maken bij het publiek.

Romita was tevens de hoofdtekenaar voor een van de eerste series met een zwarte ster, "Waku, Prince of the Bantu" — bedacht door Don Rico en Ogden Whitney.

Marvel Comics[bewerken]

10 jaar lang werkte Romita voor DC Comics waar hij werkte aan romantische strips. Hij ging daarna werken bij Marvel Comcis, waar hij weer aan superheldenstrips mocht werken.

Romita werkte korte tijd aan Daredevil, beginnend met deel #12. Dit was de eerste stap naar zijn jarenlange werk als tekenaar voor de serie The Amazing Spider-Man. Stan Lee liet Romita eerste een tweedelig Daredevil verhaal maken met Spider-Man in een gastrol, om te zien wat Romita met Spider-Man zou doen.[1]

Als tekenaar van de serie volgde Romita Steve Ditko op. In het begin probeerde hij dan ook Ditko’s stijl te imiteren, maar gaf al snel zijn eigen draai aan de serie.

Toen de hoofdredacteur Stan Lee de positie van uitgever kreeg, maakte hij Romita tot artdirector. Met deze positie speelde Romita een grote rol bij het bepalen van het uiterlijk van de Marvel strips, en het ontwerp van nieuwe personages. Personages die hij hielp bedenken waren Punisher, Wolverine en Brother Voodoo.

Latere carrière[bewerken]

Romita werkte samen met zijn zoon John aan The Amazing Spider-Man #500, waarbij hij de laatste pagina’s tekende. Midden 2000 zat Romita in het bestuur van directeuren van de liefdadigheidsinstelling The Hero Initiative.

In februari 2007 bracht Marvel de strip Daredevil #94 uit, waarin een eerbetoon aan Romita’s eerdere werk zat.[2]

Voetnoten[bewerken]

  1. a b c Keefe Studios: John Romita interview (late 1980s; exact date n.a.)
  2. preview, Marvel website 2007

Externe links[bewerken]