John S. Thompsonbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf John S. Thompson Brug)
Ga naar: navigatie, zoeken
John S. Thompsonbrug - Herdenking Bevrijding Grave

De John S. Thompsonbrug, tot 2004 alleen bekend als de brug bij Grave of Graafse brug, is de brug over de Maas tussen Grave (Noord-Brabant) en Nederasselt (Gelderland).

De brug is van 1927 tot 1929 gebouwd[1] als onderdeel van de rijksweg 's-Hertogenbosch-Nijmegen (nu N324).

Onder deze brug ligt een sluis- en stuwcomplex. Brug, sluis- en stuwcomplex zijn eigendom van Rijkswaterstaat en liggen voor het overgrote deel in de gemeente Heumen (Gelderland).

De brug is sinds 1999[2] in de kleuren van de regenboog geschilderd. De kleur van de 9 bogen van de brug verloopt geleidelijk van rood aan de Brabantse kant naar groen aan de Gelderse kant.

De brug is tijdens Operatie Market Garden veroverd door luitenant John S. Thompson. Diens naam is aan de brug gegeven als eerbetoon, door zijn weduwe tijdens de herdenking van september 2004. Thompson was pelotonscommandant van de 82ste Amerikaanse Airborne Divisie en kwam met 16 mannen, op 17 september 1944 neer in de Mars en Wythpolder zo'n 700 meter verwijderd van de brug. Eerst ging hij naar gemaal Van Sasse en vanaf daar ging hij via het water naar het dijkje tussen gemaal en de Rijksweg. Op de kazematten bij de brug stond Duits afweergeschut dat door een bazookaschutter van de para's uitgeschakeld werd. Het peloton kon na gevechten met de Duitsers de zuidelijke oprit van de brug innemen. Later die dag konden de Amerikanen ook het noordelijk deel van de brug innemen vanuit Nederasselt.

Falcon Prepare[bewerken]

Het slotstuk van de oefening Falcon Prepare werd in april 2012 uitgevoerd rondom deze brug. Luchtmobiele militairen werden ondersteund door Chinook- en Apache-helikopters toen ze de brug veroverden. Dit was zo'n 70 jaar nadat de Amerikanen dit in 1944 deden.[3]

Externe links[bewerken]

Volgende brug stroomafwaarts:
Maasbrug bij Ravenstein
Bruggen over de Maas in Nederland Volgende brug stroomopwaarts:
Maasbrug (A73)