John Theophilus Desaguliers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Theophilus Desaguliers

John Theophilus Desaguliers (Jean Théophile Desaguliers, La Rochelle, 13 maart 1683Londen, 29 februari 1744) was een Brits natuurfilosoof geboren in Frankrijk. Hij was vanaf 29 juli 1714 lid van de Royal Society. Hij ontving de hoogste eer van de Royal Society, de Copley Medal, in 1734, 1736 en 1741. De prijs van 1741 werd toegekend voor zijn "ontdekking van de eigenschappen van Electriciteit".[1][2] Hij studeerde in Oxford, werd experimenteel assistent van Sir Isaac Newton en populariseerde de theorieën van Newton en hun praktische toepassingen. Hij vond het planetarium uit.

Biografie[bewerken]

Desaguliers werd geboren in een hugenotenfamilie (protestantse familie) in Frankrijk die in 1694, toen hij elf jaar oud was, naar Engeland moest vluchten ten gevolge van de herroeping van het Edict van Nantes, het Edict van Fontainebleau. Hij studeerde in Oxford en volgde John Keill op als docent experimentele filosofie. Hij introduceerde het college geven in Londen, waar hij onder zijn publiek niet alleen geleerden had, maar ook George I, George II en de koninklijke familie.

In 1714 werd hij gekozen als lid van de Royal Society, waarvan hij aan de verhandelingen belangrijke bijdragen deed. In 1718 sloot hij zijn studies aan Oxford af met een graad in rechten. Desaguliers' reputatie als wetenschapper werd niet alleen gevestigd door het drie maal winnen van de Copley Medal, maar ook door de publicatie van het tweedelige werk A Course of Experimental Philosophy. Het eerste deel kwam tegelijk uit met de eerste toekenning van de Copley Medal (1734, het tweede deel 10 jaar later in 1744, het jaar van zijn dood). Het eerste deel behandelt theoretische en praktische mechanica met uitleg van de basis van de natuurkunde van Newton. Het tweede deel bevat materiaal over de praktische toepassing van wetenschappelijke zaken.[3]

Verder was Desaguliers als vrijmetselaar Grootmeester van de Grand Lodge of England. Daarnaast was hij priester in de Church of England.

Carrière[bewerken]

Hij was belangrijk in de verspreiding van Newtons theorieën in zowel Engeland als op het vaste continent. Verder deed hij ook zelf experimenten, voornamelijk op het gebied van elektriciteit, en een uitvinder. Desaguliers verbeterde de stoommachine van Thomas Savery door middel van de toevoeging van een veiligheidsventiel. Hij ontwierp ook methoden om boilers te verhitten met stoom in plaats van vuur, om hun veiligheid te vergroten.[4]

Tussen 1729 en 1736 voerde Desaguliers samen met de Engelsman Stephen Gray een reeks van experimenten uit waarmee ze aantoonden dat een kurk over een afstand van acht- tot negenhonderd voet kon worden geëlektrificeerd door het met een opgeladen glazen staaf te verbinden via metaaldraad of een henneptouw. Andere materialen, zoals zijde, lieten dit effect niet zien.

Desaguliers was de eerste wetenschapper die de termen geleider en isolator gebruikte. Materialen waar de elektrische vloeistof vrijelijk door kon stromen noemde hij conductors en materialen die geen elektriciteit geleiden werden door hem nonconductors of insulators genoemd.

Via moeizame experimenten kwamen ze erachter dat een voorwerp ook niet opgeladen kon worden indien het contact maakte met aarde. Door het henneptouw aan zijdedraden op te hangen wisten ze te voorkomen dat ze contact maakten met aarde. De aarde was duidelijk een geleider, net zoals water en het menselijk lichaam. Dit gaf gelijk een verklaring voor het feit dat isolatoren toch elektriciteit geleiden wanneer het oppervlak nat was en dat opgeladen voorwerpen hun lading kwijtraakten op vochtige dagen.