John Waite

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John Waite
John Waite.jpg
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

John Waite (Lancaster, Engeland op 4 juli 1952) is een Britse zanger. Hij is vooral bekend door zijn leadzang voor de band The Babys. Bekende nummers van Waite zijn onder andere Everytime I think of you (met the Babys), Time Stood Still en When I See You Smile (met Bad English).

Biografie[bewerken]

Met The Babys scoorde Waite in Japan, Italië en Duitsland maar vooral ook de Verenigde Staten grote hits. Vooral bekend zijn Isn’t it Time (nr. 4 in Nederland in 1977), Everytime I think Of You (nr. 7 in 1979) en Piece of the Action.

Nadat The Babys in 1981 uit elkaar gingen, scoorde Waite in 1984 een nummer 1 hit in Amerika met Missing You. In dit nummer beschrijft John Waite de eenzaamheid die hij voelde na de scheiding van zijn jeugdliefde. Missing You is verschillende malen gecoverd door andere artiesten waaronder Tina Turner en Bert Heerink.

In 1989 vormde hij met onder andere ex-leden van Journey Schon en Cain Bad English. De naam Bad English is afgeleid van een snookerterm. Het eerste (titelloze) album van Bad English bereikte de platina status, en met When I See You Smile scoorde Waite zijn tweede nummer 1 hit in Amerika. In Nederland werden zonder de hulp van een ondersteunende video (want Bad English was al ter ziele) toch twee grote hits gescoord van het tweede album Backlash, namelijk Straight to your Heart en Time Stood Still. De laatstgenoemde bereikte als ex- Veronica alarmschijf de vaderlandse top tien in 1992.

In 2005 komt Waite met een solo-album. De single New York City Girl werd een klein hitje. In 2006 brengt Waite opnieuw een solo-album uit. dit album heet Journey Of A heart. In oktober 2006 wordt door Marco Borsato en Lucie Silvas een remake van The Babys hit Everytime I think of you uitgebracht dit wordt een # 1 hit in Nederland. Begin 2011 wordt via Frontiers Records het nieuwe album Rough and Tumble uitgebracht. Op dit album werkt John Waite samen met Kyle Cook van Matchbox Twenty. De Europese single is Shadows of Love, terwijl voor America voor de ballad If You Ever Get Lonely wordt gekozen. Het is een hommage aan zijn verbroken relatie met Alison Krauss.

In 2013 wordt Missing You in de Amerikaanse film Warm Bodies opgevoerd.