John Waldschmit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Waldschmit
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam John Waldschmit
Bijnaam Haagse Sjonnie
Rebel van de stad
Geboren 16 oktober 1960
Overleden 29 augustus 2014
Geboorteland Nederland
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

John Waldschmit ('s-Gravenhage, 16 oktober 196029 augustus 2014) beter bekend als Haagse Sjonnie, was een Hagenees. Hij was eigenaar van een coffeeshop, heftruckchauffeur, koerier, ADO Den Haag-hooligan en was tot aan zijn dood actief als "beroepswerkeloze". In 2008 had hij de stichting "Ik steun ADO" opgericht, waarmee hij zijn club uit de noodlijdende situatie wilde helpen.


Biografie[bewerken]

Als kleine jongen ging John Waldschmit met zijn ouders en familie regelmatig naar het Zuiderpark Stadion om als supporter wedstrijden bij te wonen van FC Den Haag. Sindsdien was ADO Den Haag zijn grote liefde.

Haagse Sjonnie kreeg landelijke bekendheid nadat hij op 15 juni 2006 spraakmakende interviews gaf bij het programma "De Donderdag documentaire" op Nederland 1 bij de televisieomroep IKON. De uitzending waarin dit interview plaatsvond, werd later op YouTube gezet en ruim één miljoen keer bekeken. De uitzending liet een beeld zien van het leven van Haagse Sjonnie en diens dagelijkse bezigheden. Hierbij was te zien hoe Waldschmit deelnam aan liederen van de harde kern ADO-supporters en op een kritische wijze de voetballer Geert den Ouden toeriep met: ,,Hé Dûh Oudûh! Douchûh, met je bloedkop!". Sindsdien werd deze quote nog regelmatig voor de grap door voetballiefhebbers geciteerd.

Door de relatieve populariteit van Haagse Sjonnie op YouTube, werd Waldschmit uitgenodigd bij de populaire talkshow Jensen! op RTL 5. In dit programma gaf hij aan verslaafd te zijn aan marihuana en dagelijks gemiddeld zo'n 20 à 22 jointjes te roken. Hij nam ook deel aan de "Ik hou van Holland" quiz van Robert Jensen. Alle vragen werden correct beantwoord.

In februari 2008 heeft Haagse Sjonnie de stichting "Ik steun ADO" opgericht. Met dit initiatief wilde hij ADO Den Haag redden uit een noodlijdende situatie. Zo stuurde hij een brief naar Prins Willem-Alexander, met het verzoek geld te schenken aan de voetbalclub waar de prins in het verleden regelmatig te zien zou zijn geweest. Zowel Één Vandaag als het RTL Nieuws schonk aandacht aan deze actie. Hier verklaarde Sjonnie: ,,Als niemand het stadion kan betalen, dan steken we het gewoon in de fik". Ook deze programma's zijn terug te vinden op YouTube.

Hij overleed op 53-jarige leeftijd aan longkanker.[1]

Bronnen en referenties[bewerken]