John Wyndham

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

John Wyndham (10 juli 1903 - 11 maart, 1969) was het pseudoniem van de Britse schrijver John Wyndham Parkes Lucas Beynon Harris. Wyndham werd vooral bekend door zijn boek The Day of the Triffids.

Korte biografie[bewerken]

Wyndham werd geboren in het dorp Knowle nabij Birmingham. Hij woonde tot zijn achtste in Edgbaston totdat zijn ouders scheidden. Vervolgens woonde Wyndham in een aantal Engelse kostscholen.

Na zijn schooltijd ging hij studeren aan de Universiteit van Oxford. Vanaf 1925 kon Wyndham leven van zijn schrijfwerk; gedurende de jaren 30 schreef hij vele verhalen, vooral voor Amerikaanse tijdschriften. Hij schreef enkele detectiveverhalen en ook wat sciencefiction die meestal gepubliceerd werden in de pulptijdschriften van de zogenaamde 'Golden Age' van de science fiction. Tussen 1940 en 1943 was Wyndham als burgerpersoneelslid betrokken bij de Britse censuur. Hij ging vervolgens in militaire dienst en nam deel, hoewel niet in de eerste dagen, aan de landing in Normandië.

Na de oorlog hervatte Wyndham zijn schrijversloopbaan en schreef enkele klassiekers zoals 'The day of the Triffids'. Naast 'The day of the Triffids' schreef hij 'The Chrysalids' dat een wereld beschrijft duizenden jaren na een catastrofale kernoorlog. De godsdienstig fundamentalistische dictatuur die de kleine levensvatbare enclave te midden van de door straling gemuteerde wildernis in Labrador beheerst, waar nog mensen kunnen leven, bestrijdt met middeleeuwse methoden mutanten en mensen die wetenschap willen beoefenen.

In 1968 bracht Prisma Pockets Chocky, ruimteverkenner op aarde van hem uit.

Externe link[bewerken]