John de Warenne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John de Warenne
1231 - 1304
John de Warenne
Graaf van Surrey
Periode 1240 - 1304
Voorganger William de Warenne
Opvolger John de Warenne
Vader William de Warenne
Moeder Maud Marshall
Dynastie Warenne

John de Warenne (1231 - Kent, ca. 29 september 1304) was de zesde graaf van Surrey en was een belangrijk edelman tijdens het bewind van Hendrik III en Eduard I van Engeland.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

John de Warenne werd geboren als de zoon van graaf William de Warenne en Maud Marshall. Zijn vader overleed al toen John nog jong was en hij werd vervolgens opgevoed aan het koninklijk hof. Peter II van Savoye werd aangesteld als voogd van de landerijen van De Warenne. In 1247 huwde John de Warenne met Alice de Lusignan, een halfzus van koning Hendrik III.

In 1260 steunde hij Simon V van Montfort in de Tweede Baronnenoorlog, maar drie jaar later steunde hij weer de koning. Hij vocht aan de zijde van de koning tijdens de Slag bij Lewes en Evesham. Vervolgens vocht hij mee in de militaire campagnes van Eduard I in Wales en was hij in 1296 ook betrokken bij de invasie in Schotland. Hij werd dan ook door de koning aangesteld als landvoogd van Schotland. Hij keerde al binnen een jaar terug naar Engeland omdat het Schotse klimaat te slecht voor zijn gezondheid was.

De Warenne werd gedwongen om terug te keren naar Schotland na de opstand van William Wallace door wie hij werd verslagen in de slag bij Stirling Bridge. Toch was hij in 1298 in staat om Berwick te heroveren en was hij een van de legeraanvoerders tijdens de Slag bij Falkirk waar Wallace werd verslagen. John de Warenne overleed in 1304 en werd bijgezet in de priorij van Lewes. Hij werd als graaf opgevolgd door zijn kleinzoon John.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

John de Warenne was gehuwd met Alice de Lusignan en kreeg met haar drie kinderen:

  • Eleanor, huwde met Henry Percy
  • Isabella, huwde met de Schotse koning John Balliol
  • William, huwde met Joan de Vere en werd de vader van John de Warenne