Johnnie Ray

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johnnie Ray
Johnnie Ray in 1969
Johnnie Ray in 1969
Algemene informatie
Geboren Dallas, 10 jan 1927
Overleden Los Angeles, 24 feb 1990
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1951
Genre(s) popmuziek
Beroep zanger, liedschrijver, componist, televisieacteur, filmacteur
Instrument(en) piano, stem
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

John Alvin Ray (Dallas (Oregon), 10 januari 1927Los Angeles, 24 februari 1990) was een Amerikaans zanger, liedjesschrijver en pianist.

Ray was een van de populairste Amerikaanse zangers van zijn tijd en wordt door velen beschouwd als de voorbode van wat later als rock-'n-roll bestempeld zou worden. Zijn naam komt voor in begin van het liedje Come On Eileen van de Dexys Midnight Runners. Hij wordt ook genoemd in een lied van Van Morrison Sometimes we cry (op het Album The Healing Game). Het nummer werd gecoverd door Tom Jones. Van Morrison zingt over Johnnie Ray: I ain't gonna fake it, not like Johnnie Ray. Ook duikt zijn naam op in het nummer We didn't start the fire van Billy Joel, waarin de tekst voornamelijk bestaat uit een opsomming van historische gebeurtenissen. Ray wordt daarin gekoppeld aan het oudste jaar, 1949 en Joels geboortejaar, waarvan gebeurtenissen vermeld worden.

Een van Rays grootste hits is Cry, waarvan twee Nederlandstalige covers bestaan. In 1974 vertolkte Farce Majeure het als een hekeldicht op president Nixon. De tweede en bekendste versie is Als je huilt van André van Duin, die er in augustus 1982 een nummer 1-hit mee had. Tijdens televisieoptredens droeg hij een speciaal ontworpen bril met ingebouwde watersproeier die hij op het publiek richtte.