Johnny & Rijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johnny Kraaijkamp, Adèle Bloemendaal, Sacco van der Made en Rijk de Gooyer (1985)

Johnny en Rijk was een komisch duo, bestaande uit Johnny Kraaijkamp en Rijk de Gooyer, dat sinds de jaren vijftig samenspeelde in tv-shows, het theater, tv-reclame, speelfilms en een televisieserie.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Kraaijkamp begon zijn carrière als zanger en werkte in de jaren vijftig als bassist-entertainer toen hij werd opgemerkt door De Gooyer. De beide heren deelden een voorkeur voor practical jokes en andere ongein. De twee besloten vanaf 1956 samen te gaan optreden en namen het nummer Twee jongens en een gitaar op. Andere liedjes zouden later nog volgen, waaronder "Het goudgele strand van Ameland" en "Wij zijn twee eenzame cowboys". In 1967 hadden ze een carnavalshit met De bostella, wat hen in 1968 een gouden plaat opleverde, en Pa wil niet in bad.

Kraaijkamp en De Gooijer maakten naam in het schnabbelcircuit als Johnny en Rijk. Rijk speelde de handige jongen (de aangever), Johnny de schlemiel.

Na een aantal jaren samen op het toneel stopte het duo in 1958 tijdelijk met de samenwerking[1]. Samen met Betsy Smeets voerden ze in 1958 nog wel de voorstelling "Slaap kindje, slaap" op.[2] In 1962 waren ze voor het eerst weer samen te zien tijdens Open het Dorp. Vanaf 1964 maakte ze samen voor de AVRO het programma "Johnny en Rijk - Een paar apart". Het programma met komische sketches, was grotendeels vertaald materiaal,[3] gebaseerd op de teksten van het Engelse komische duo Morecambe en Wise, met Kraaijkamp in de rol van de bijdehante Eric Morecambe en De Gooyer als de aangever Ernie Wise. Later zouden ze samen nog het programma Weekendshow maken. Tussen 1970 en 1972 presenteerden ze op het Duitse ZDF de 14-delige komische televisieserie Spaß durch 2.[4]

In latere jaren zouden Kraaijkamp en de Gooyer nog vaak samen optreden, onder andere in de films Geen paniek en Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming en de series De Brekers en Beppie. Voor modeketen C&A deden ze eind jaren 80 samen nog enkele filmpjes voor een reclamecampagne.

Hun laatste optreden als duo was in een nieuwjaarsshow voor tv in 1991.