Johnny Thijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Johnny Thijs (Sint-Truiden, 8 mei 1952) is een Belgische bedrijfsleider. Tot eind 2013 was hij CEO bij bpost, tevens de periode van de liberalisering van het postwezen in Europa.[1] Johnny Thijs studeerde licentiaat handelswetenschappen aan de Economische Hogeschool Limburg en international marketing (1981) aan de Columbia University.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1974: start zijn loopbaan bij tabaksproducent Vanderelst nv (Rothmans group), als product- en marketingmanager voor België.
  • 1981: wordt marketing- en salesmanager voor België, Nederland, Duitsland en Frankrijk bij Masterfoods nv (Mars Inc.)
  • 1986: gaat in dienst als corporate marketing en general manager bij Côte-d'Or-Jacobs Suchard, in de periode van de integratie van Côte d’Or in de Groep Jacobs-Suchard.
  • 1991: werkt bij Interbrew, eerst als executive vicepresident en nadien CEO voor Europa, Azië-Pacific en Afrika.
  • 2000: wordt CEO van het vleeswarenbedrijf Ter Beke in Waarschoot.
  • 2002: wordt Johnny Thijs benoemd als afgevaardigd bestuurder van De Post. Tot eind 2013 was hij CEO van bpost, het vernieuwde bedrijf.[2]

Loopbaan bij bpost[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2002 polste de paarse regering Verhofstadt of Johnny Thijs, lid van de raad van bestuur van bpost en CEO van Ter Beke, interesse had om de ontslagen Frans Rombouts als gedelegeerd bestuurder op te volgen. Na een korte bedenktijd hapte hij toe. Johnny Thijs leerde veel van wat fout ging voor Frans Rombouts en ging omzichtiger te werk. Hij wijzigde het directieteam, waarbij enkele vertrouwelingen van Rombouts vervangen werden. Hij zette ook snel een structuur op om het overleg met zowel de vakbonden als de overheid te versterken. Tot slot veilde hij wat scherpe kantjes van het beleid van Rombouts af, zonder dat beleid helemaal terug te schroeven: er bleven vijf sorteercentra (alhoewel Luik maar half werd uitgerust), hij vertraagde de uitrol van Georoute en versoepelde enkele criteria. De herwonnen rust binnen de onderneming liet Thijs toe het noodzakelijk hervormingsbeleid op een rustiger tempo door te voeren. Dat de verwachte daling van de brievenpost zich de eerste jaren niet aankondigde en dat de politiek het monopolie van de onderneming sterk bleef ondersteunen, gaven extra comfort. In 2013 ontstonden opnieuw spanningen met de politieke wereld. Deze keer niet over de snelheid van de hervormingen, maar over zijn loon dat in 2013 opliep tot € 1,176 miljoen, waarvan € 788.212 als vast salaris[3]. Vooral onder druk van de PS wenste men dit te halveren tot € 650.000, wat Thijs niet pikte. Op 23 december 2013 deelde Johnny Thijs aan de raad van bestuur mee dat hij geen verlenging van zijn mandaat wenste.[4]

Na zijn vertrek bij bpost werd hij lid van diverse bestuursraden, onder andere bij het Rode Kruis-Vlaanderen.[5][6]