Joke Bruijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joke Bruijs
Joke Bruijs op de set van Toen was geluk heel gewoon in 1993
Joke Bruijs op de set van Toen was geluk heel gewoon in 1993
Algemene informatie
Volledige naam Johanna Maria Bruijs
Geboren 14 januari 1952
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1970-heden
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Johanna Maria (Joke) Bruijs (Rotterdam, 14 januari 1952) is een Nederlands actrice, zangeres en comédienne.

Biografie[bewerken]

Joke Bruijs komt uit een muzikale familie; haar vader Kees maakte deel uit van The Four Dutch Serenaders samen met Johnny Hoes. Op vijftienjarige leeftijd begon Bruijs met optredens met radio-orkesten, en niet lang daarna stond ze in het theater, onder anderen met Jan Blaaser, Don Quishocking en Mini & Maxi. Naast cabaret, bijvoorbeeld bij De Mounties, speelde en zong zij ook in musicals als Kaat Mossel en Mooi Katendrecht. In 1970 nam Bruijs deel aan het Nationaal Songfestival 1970 met het liedje Okido en werd vierde. Ook speelde ze in de klucht Drie in de pan.

Op televisie kwam Bruijs vooral in de schijnwerpers met haar rollen in Vreemde praktijken maar vooral vanaf 1994 als Nel Kooiman in de serie Toen was geluk heel gewoon. Zij speelde daarin samen met haar ex-man Gerard Cox, net als in de voorafgaande series, een echtpaar en verder met Sjoerd Pleijsier en Mouna Goeman Borgesius. In 2009 is deze serie gestopt. In 2005 werkte Bruijs mee met André van Duins jubileum-theatershow.

In 2003 ontving zij van de stad Rotterdam de Erasmusspeld.

Goede tijden, slechte tijden[bewerken]

Tussen 2009 en 2011 speelde Bruijs mee in de soapserie Goede tijden, slechte tijden als Maria de Jong. Maria is de in Canada woonachtige moeder van Rik de Jong (Ferri Somogyi) en Danny de Jong (Jan Kooijman). Bruijs nam de rol over van actrice Janine Veeren die het personage in 1996 en 1997 vertolkte.

Filmografie[bewerken]