Joke Bruijs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joke Bruijs
Joke Bruijs op de set van Toen was geluk heel gewoon in 1993
Joke Bruijs op de set van Toen was geluk heel gewoon in 1993
Algemene informatie
Volledige naam Johanna Maria Bruijs
Geboren 14 januari 1952
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1970-heden
Beroep Actrice, Zangeres
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Johanna Maria (Joke) Bruijs (Rotterdam, 14 januari 1952) is een Nederlands actrice, zangeres en comédienne.

Biografie[bewerken]

Joke Bruijs komt uit een muzikale familie; haar vader Kees maakte deel uit van The Four Dutch Serenaders samen met Johnny Hoes. In 1966 trad zij als zangeres toe tot de Rotterdamse popgroep The Spitfires (later The Nazz genoemd), maar zij nam daar in 1968 afscheid omdat zij op haar 15e jaar in dienst was getreden bij het Vara-dansorkest. Zij zong vervolgens ook voor radio-orkesten als de Skymasters en de Ramblers.

Bruijs stond al spoedig ook als zangeres en actrice in het theater, onder andere in cabaretvoorstellingen met Jan Blaaser, Don Quishocking, Mini & Maxi en De Mounties, met wie zij onder meer speelde in de klucht Drie in de pan. Zij speelde en zong ook in musicals als Kaat Mossel en Mooi Katendrecht. Van 2004 tot en met 2006 stond Bruijs samen met André van Duin in diverse theaters met de André van Duin Jubileumshow (2004–2005) en de De Nieuwe André van Duin Show (2006).

In 1970 nam Bruijs deel aan het Nationaal Songfestival 1970 met het liedje Okido en werd vierde.

Toen was geluk heel gewoon[bewerken]

Joke Bruijs speelde samen met Gerard Cox in de serie Vreemde praktijken, waarin zich al het patroon van aftekende van de sjoemelende en zelfingenomen hoofdrolspeler die telkens het onderspit delft, en die wij later opnieuw leerden kennen in de gedaante van Jaap Kooiman in de serie Toen was geluk heel gewoon. Bruijs speelde hierin de rol van zijn eega Nel Kooiman en samen beleefden zij in de geromantiseerde soberheid van de jaren vijftig en zestig (en een klein beetje zeventig) alledaagse avonturen met het echtpaar dat bij hen in het portiek woonde, gespeeld door Sjoerd Pleijsier en Mouna Goeman Borgesius. De serie liep van 1994 tot 2009.

Goede tijden, slechte tijden[bewerken]

Tussen 2009 en 2011 speelde Bruijs mee in de soapserie Goede tijden, slechte tijden als Maria de Jong. Maria is de in Canada woonachtige moeder van Rik de Jong (Ferri Somogyi) en Danny de Jong (Jan Kooijman). Bruijs nam de rol over van actrice Janine Veeren die het personage in 1996 en 1997 vertolkte.

Onderscheiding[bewerken]

In 2003 ontving Joke Bruijs wegens haar verdiensten op het gebied van cultuur de Erasmusspeld van de stad Rotterdam.

Filmografie[bewerken]