Joling & Gordon over de vloer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joling & Gordon over de vloer
Genre Reality
Speelduur 40 minuten
Bedenker John de Mol
Presentatie Gerard Joling
Gordon
Voice-over Rinie van den Elzen
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Blue Circle
Uitzendingen
Start 16 augustus 2005
Einde 15 mei 2007
Seizoenen 3
Netwerk of omroep Talpa (2005/2006)
Tien (2007)
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Joling & Gordon over de vloer was een televisieprogramma van Tien met de zangers Gerard Joling en Gordon als hoofdpersonen. Er zijn drie seizoenen van de serie gemaakt.

Programma-inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds augustus 2005 vormen Gerard Joling en Gordon, beide bekend van de Toppers, het televisie-duo Geer & Goor. In de tweedelige realityserie Toppers in de sneeuw en tijdens een televisie-interview bij Barend & Van Dorp werd duidelijk hoe goed Joling en Gordon verbaal op elkaar ingespeeld waren. Uiteindelijk leverde dat hilarische televisie op. Daarentegen pakt Froger de zaken wat serieuzer aan en heeft hij vooral moeite om Geer en Goor verbaal bij te houden. Voor John de Mol jr. was dat een reden om alleen met Joling en Gordon een serie te maken. In deze serie draaiden de heren iedere week drie dagen (in seizoen 3 twee dagen) mee in een gezin, vereniging of bedrijf. Het zijn plekken die totaal verschillen van hun dagelijks leven. Van tevoren wisten de twee Toppersleden niet waar ze heen gingen. Het programma is gebaseerd op hetzelfde format dat de basis vormde voor de serie The Simple Life, met Paris Hilton en Nicole Richie, dat weer lijkt op de komische televisieserie Green Acres. Het programma werd voor het eerst uitgezonden op 16 augustus 2005. Het programma duurde drie seizoenen (2005 t/m 2007).

Spin-off[bewerken | brontekst bewerken]

De opening van Toppers in Concert 2008 werd groots opgevoerd door een speciaal vooraf gefilmde openingsvideo. Sinds die opening waren enkele geruchten dat Geer en Goor een filmvariant samen zouden maken gebaseerd op Over de vloer.[1] Door de ruzie tussen Gerard Joling en Gordon in het najaar van 2008 over onder andere de deelname aan het Eurovisiesongfestival met de Toppers is dit er nooit van gekomen. Als vervolg op dit programma kwam er in het najaar van 2008 de realityserie De Frogers: Effe geen cent te makken. In dit programma ging Froger samen met zijn gezin een maand lang in de bijstand leven.

In het najaar van 2011 zond RTL 4 de realitysoap Diva's Draaien Door met Patty Brard, Patricia Paay en Tatjana Šimić uit.[2] Net als bij Over de Vloer voeren Brard, Paay en Simic, de zogeheten diva's, verschillende werkzaamheden uit bij bedrijven waarvan de eigenaar op dat moment afwezig is. Als vakantiehulp belanden zij in uiteenlopende situaties.[3]

In het najaar van 2013 kwam er min of meer een vervolg op Over de vloer in de vorm van de realityserie Geer & Goor: Effe geen cent te makken[4]. Dit was ook een soort vervolg op De Frogers: Effe geen cent te makken. Vervolgens verschenen er nog drie programma's: Geer & Goor: waarheen, waarvoor? in 2014, Geer & Goor: Zoeken een hobby! in 2016 (genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring) en Geer & Goor: Stevig Gebouwd in 2017.

In Geer & Goor: effe geen cent te makken, waarheen waarvoor?, zoeken een hobby! en Stevig Gebouwd werd er een bepaald doel gesteld. Aandacht hebben voor de eenzame ouderen in Nederland. Dit was in Joling & Gordon over de vloer niet zo.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Omdat Gerard Joling en Gordon de ander vaak 'Geer' en 'Goor' in dit programma noemde namen kijkers dit over. Sindsdien wordt Geer & Goor vaak als hun artiestennaam gebruikt als ze samen ergens aanwezig zijn.
  • Na het succes van het programma kreeg het programma meerdere vervolgen waaronder Geer & Goor: Effe geen cent te makken en Geer & Goor: waarheen, waarvoor?.
  • Bekende uitspraken in de serie zijn: Ik heb er geen kracht meer voor, Ik heb er zo geen zin in, Ik ben gebroken, Ik kan niet meer, Met gierende banden, Ik hou er toch zo van, Draak, Graftak, Zonder gene, Gaat het schat?, Het is echt niet te geloven, Waar zijn we nou weer in terechtgekomen? en We moeten ervan af.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Programma's Geer & Goor Opvolger:
Geer & Goor: Effe geen cent te makken