Jon Huntsman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jon Huntsman
Jon Meade Huntsman jr.
Jon Meade Huntsman jr.
Geboren 26 maart 1960
Palo Alto (Californië)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Mary Kaye Huntsman (sinds 1983)
Beroep Politicus
Diplomaat
Ondernemer
Religie Mormoons
Handtekening Handtekening
9e ambassadeur naar China
Aangetreden 11 augustus 2009
Einde termijn 30 april 2011
President Barack Obama
Voorganger Clark Randt
Opvolger Gary Locke
16e gouverneur van Utah
Aangetreden 3 januari 2005
Einde termijn 11 augustus 2009
Voorganger Olene Walker
Opvolger Gary Herbert
11e ambassadeur naar Singapore
Aangetreden 11 augustus 1992
Einde termijn 15 juni 1993
President George H.W. Bush (1992-1993)
Bill Clinton (1993)
Voorganger Robert Orr
Opvolger Ralph Boyce
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jon Meade Huntsman jr. (Palo Alto (Californië), 26 maart 1960) is een Amerikaanse politicus en diplomaat van de Republikeinse Partij. Hij was de ambassadeur naar Singapore van 1992 tot 1993 onder presidenten George H.W. Bush en Bill Clinton. In 2004 werd hij gekozen als gouverneur van Utah, hij diende tot 2009 toen hij door president Barack Obama werd genomineerd als de ambassadeur naar China, hij trad af als ambassadeur op 30 april 2011. Hij was een kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2012.

Achtergrond en opleiding[bewerken]

Huntsmans voorouders wonen sinds zes generaties in Utah. Zijn grootvader was een lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (Mormonen). Hij is de zoon van Jon Huntsman, Sr. en Karen Haight Huntsman. Jon Huntsman, Sr. is de oprichter van Huntsman Corporation. Met zijn vrouw Mary Kaye Huntsman, heeft hij zeven kinderen, onder wie twee geadopteerde meisjes; één uit China en één uit India.

Huntsman was een Mormoonse missionaris die voor twee jaar naar Taiwan ging, waar hij Standaardmandarijn en Taiwanees leerde. Hij studeerde aan de Universiteit van Utah en vervolgens aan de Universiteit van Pennsylvania, waar hij een bachelor in internationale politiek behaalde. Vervolgens had hij een carrière als zakenman en was voorzitter van Huntsman Corporation, een multinationale onderneming die zich bezighoudt met de chemische industrie en met een hoofdzetel in Salt Lake City te Utah.

Politieke carrière[bewerken]

Zijn eerste politieke functie bekleedde hij als lid van het personeel van de 40e Amerikaanse president Ronald Reagan. Onder zijn opvolger George Bush, diende Huntsman als staatssecretaris van de Amerikaanse Ministerie van Economische Zaken en als Amerikaans ambassadeur te Singapore (1992-1993).

Voorafgaand aan zijn verkiezing tot gouverneur van Utah in 2004, was Huntsman de vervanger van de United States Trade Representative. In zijn eerste kandidatuur, won hij met 57 procent van de stemmen tegen de Democraat Scott Matheson. In november 2008, werd hij tijdens de verkiezing om het gouverneurschap van Utah met bijna 78% van de stemmen verkozen tegen zijn Democratische tegenstander Bob Springmeyer.

In 2009 werd Huntsman door president Barack Obama als Amerikaanse ambassadeur in de Volksrepubliek China benoemd. Toen hij op 11 augustus 2009 in Beijing Amerikaans ambassadeur werd, werd zijn opvolger als gouverneur van Utah de 6e luitenant-gouverneur Gary Herbert.Op 30 april 2011 heeft Huntsman ontslag genomen als Amerikaans ambassadeur in China. Inmiddels is Gary Locke tot ambassadeur benoemd.

Jon Huntsman stelde zich op 21 juni 2011 namens de Republikeinse Partij kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2012. Medio januari 2012 trok hij zich terug als kandidaat en schaarde zich achter zijn medekandidaat Mitt Romney.