Jon Huntsman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jon Huntsman
Jon Meade Huntsman jr.
Geboren 26 maart 1960
Palo Alto (Californië)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Mary Kaye Huntsman (sinds 1983)
Beroep Politicus
Diplomaat
Ondernemer
Religie Mormoons
Handtekening Handtekening
Amerikaans ambassadeur in Rusland
Huidige functie
Aangetreden 3 oktober 2017
President Donald Trump
Voorganger John F. Tefft
Amerikaans ambassadeur in China
Aangetreden 11 augustus 2009
Einde termijn 30 april 2011
President Barack Obama
Voorganger Clark Randt
Opvolger Gary Locke
16e gouverneur van Utah
Aangetreden 3 januari 2005
Einde termijn 11 augustus 2009
Voorganger Olene Walker
Opvolger Gary Herbert
Amerikaans ambassadeur in Singapore
Aangetreden 11 augustus 1992
Einde termijn 15 juni 1993
President George H.W. Bush (1992-1993)
Bill Clinton (1993)
Voorganger Robert Orr
Opvolger Ralph Boyce
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jon Meade Huntsman jr. (Palo Alto (Californië), 26 maart 1960) is een Amerikaanse politicus en diplomaat van de Republikeinse Partij. Sinds 2017 is hij ambassadeur van de Verenigde Staten in Rusland.

Eerder was Huntsman van 1992 tot 1993 Amerikaans ambassadeur in Singapore onder de presidenten George H.W. Bush en Bill Clinton. Tussen 2004 en 2009 diende hij als gouverneur van Utah en aansluitend was hij tot 2011 de Amerikaanse ambassadeur in China.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Achtergrond en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Huntsmans voorouders wonen sinds zes generaties in Utah. Zijn grootvader was een lid van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (Mormonen). Hij is de zoon van Jon Huntsman Sr. en Karen Haight Huntsman. Met zijn vrouw Mary Kaye Huntsman heeft hij zeven kinderen, onder wie twee geadopteerde meisjes; één uit China en één uit India.

Huntsman was een Mormoonse missionaris die voor twee jaar naar Taiwan ging, waar hij Standaardmandarijn en Taiwanees leerde. Hij studeerde aan de Universiteit van Utah en vervolgens aan de Universiteit van Pennsylvania, waar hij een bachelor in internationale politiek behaalde. Vervolgens had hij een carrière als zakenman en was voorzitter van Huntsman Corporation, een multinationale onderneming die opgericht werd door zijn vader en zich bezighoudt met de chemische industrie. De hoofdzetel van het bedrijf bevindt zich in Salt Lake City te Utah.

Politieke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn eerste politieke functie bekleedde Huntsman als lid van het personeel van de 40e Amerikaanse president Ronald Reagan. Onder zijn opvolger George H.W. Bush diende Huntsman als staatssecretaris van het ministerie van Economische Zaken en als Amerikaans ambassadeur te Singapore (1992-1993).

Huntsman was actief als de vervanger van de United States Trade Representative, toen hij in 2004 werd verkozen tot gouverneur van Utah. Bij de verkiezingen behaalde hij 57 procent van de stemmen en versloeg zo zijn Democratische tegenstander Scott Matheson. In november 2008 werd Huntsman met bijna 78% van de stemmen herkozen als gouverneur, tegen nog geen 20% voor de Democraat Bob Springmeyer.

In 2009 werd Huntsman door president Barack Obama als Amerikaanse ambassadeur in de Volksrepubliek China benoemd. Hij trad in augustus van dat jaar af als gouverneur en werd opgevolgd door zijn luitenant-gouverneur Gary Herbert. Op 30 april 2011 nam Huntsman ontslag als ambassadeur om zich voor te bereiden op zijn kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2012. Het ambassadeurschap in China werd overgenomen door Gary Locke. Medio januari 2012 trok Huntsman zich terug uit de presidentsverkiezingen en schaarde zich achter zijn medekandidaat Mitt Romney.

In 2017 werd Huntsman door president Donald Trump voorgedragen om de Amerikaanse ambassadeur in Rusland te worden. Na goedkeuring van de Senaat ging zijn ambtstermijn in Moskou van start op 3 oktober 2017.