Jon Kyl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Jon Kyl
Jon Llewellyn Kyl
Jon Llewellyn Kyl
Geboren 25 april 1942
Oakland (Nebraska)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Caryll Collins
Beroep Politicus
Advocaat
Lobbyist
Religie Presbyterianisme
Senator voor Arizona
Aangetreden 3 januari 1995
Einde termijn 3 januari 2013
Voorganger Dennis DeConcini
Opvolger Jeff Flake
Afgevaardigde voor Arizona
4e District
Aangetreden 3 januari 1987
Einde termijn 3 januari 1995
Voorganger Eldon Rudd
Opvolger John Shadegg
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Jon Llewellyn Kyl (Oakland (Nebraska), 25 april 1942) is een Amerikaans politicus van de Republikeinse Partij. Hij was Senator voor Arizona van 1995 tot 2013, eerder was hij Afgevaardigde voor het 4e district van Arizona.

Levensloop[bewerken]

Kyl is de zoon van een voormalig congreslid. Hij behaalde zijn bachelor in 1964 aan de University of Arizona. In 1966 behaalde hij een graad in de rechten aan diezelfde universiteit. Voordat hij de politiek in ging was hij advocaat en lobbyist. Kyl is getrouwd met Caryll Collins. Samen hebben zij twee kinderen.

Politieke carrière[bewerken]

Van 1987 tot 1995 was hij lid van het Huis van Afgevaardigden. In 1994 werd hij gekozen in de Senaat, en herkozen in 2000 en 2007. Na drie termijnen stelde hij zich niet meer herkiesbaar en verliet de Senaat in 2013. Kyl is bekend om zijn conservatieve instelling.

In februari 2006 raakte Kyl samen met zijn collega-senator Lindsey Graham in opspraak, omdat zij het Hooggerechtshof zouden hebben misleid doordat zij in de zaak Hamdan vs. Rumsfeld achter hadden gehouden dat de bevoegdheid van het Hooggerechtshof in een aantal gevallen zou worden ontnomen door middel van de Detainee Treatment Act. Het Hooggerechtshof zou onder andere in de zaken van de gevangenen op Guantánamo Bay niets meer te zeggen hebben.

In september 2006 werd op initiatief van Kyl de Unlawful Internet Gambling Enforcement Act aangenomen. Daarmee worden de mogelijkheden om op internet te gokken beperkt.