Jonathan Bayliss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Jonathan Bayliss (Arlington, 7 september 1926 - Gloucester, 15 april 2009) was een Amerikaans roman- en toneelschrijver.

Bayliss was een goede vriend van de dichter Charles Olson, na Olsons terugkeer naar Gloucester op het einde van de jaren 1950. Bayliss' sterk vernieuwende en veelzijdige romans gebruiken een vaste woordenschat, bevatten wiskundige en filosofische raadsels en vermijden om te refereren aan de popcultuur, maar gebruiken wel historische en mythologische verwijzingen.

Bayliss' Gloucesterman tetralogie onderzoekt de begrippen mythologie en ritueel doorheen de geschiedenis: de bijdrage van de gemeenschappelijke inspanningen van de mens aan de beschaving, de spanning tussen kunstmysteries en de wetenschap en de achteruitgang van de cultuur door economische uitbuiting. Gloucesterbook en het vervolg Gloucestertide creëren een fictieve wereld buiten Gloucester, zoals Wessex bij Thomas Hardy. Het inleidende deel Prologos werd in 1969 gepubliceerd. Het laatste deel van de tetralogie, Gloucestermas, was bij Bayliss' overlijden nog niet af.

Werken[bewerken]

  • Gloucesterbook (Protean Press, Rockport MA 1992)
  • Gloucestertide (Protean Press, Rockport MA 1996)
  • Prologos (Basilicum Press, Ashburnham MA 1999)
  • Gloucestermas onvoltooid

Externe links[bewerken]