Jonathan Ive

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sir Jonathan Ive
Jonathan Ive in april 2009
Jonathan Ive in april 2009
Algemene informatie
Volledige naam Sir Jonathan Paul "Jony" Ive
Geboren Chingford, Verenigd Koninkrijk, 27 februari 1967
Beroep Senior Vice President van industriële vormgeving van Apple Inc.
Bekend van Apple Inc.

Sir Jonathan "Jony" Paul Ive (Londen, 27 februari 1967) is Senior Vice President of Industrial Design van het Amerikaanse computerbedrijf Apple. Hij is vooral bekend als de voornaamste ontwerper van de iMac, iPod, iPhone en iPad.

Jeugd[bewerken]

Jonathan Ive is geboren in Chingford, Londen. Zijn vader was een zilversmid. Sinds zijn 14e verjaardag heeft hij een interesse voor tekenen en het maken van dingen. Zijn interesse daarin was breed: van meubels en juwelen tot auto's en boten. Na diverse gesprekken met experts op het gebied van design heeft hij gekozen voor product design.

Apple[bewerken]

Sinds 1992 werkt Jonathan Ive voor Apple bij de ontwerpafdeling. Zijn ontwerpen werden echter te revolutionair gevonden door de toenmalige leiding van Apple. Pas in 1996 kwam zijn doorbraak toen de medeoprichter Steve Jobs van Apple weer de leiding over Apple nam en de creativiteit van Ive's ontwerpen inzag. Ive werd toen verantwoordelijk gesteld voor het leiden van het hardware design team. Op 29 oktober 2012 maakte Apple bekend dat Jonathan Ive ook het leiderschap voor het software design binnen het bedrijf zal overnemen van Scott Forstall[1].

Voor zijn toonaangevende werk in de computerwereld werd Jonathan Ive begin 2006 door Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk tot commandeur geslagen.

Op 31 december 2011 kwam naar buiten dat Jonathan Ive niet alleen commandeur zou zijn maar ook ridder in de orde van het Britse rijk. Vanaf deze dag dient hij aangesproken te worden met Sir Jonathan Ive.

Persoonlijk leven[bewerken]

Jonathan Ive is in 1987 met Heather Pegg getrouwd. Ze hebben twee zonen en wonen in San Francisco.[2]

Bronnen, noten en/of referenties