Jonathan Ive

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sir Jonathan Ive
Jonathan Ive in april 2009
Jonathan Ive in april 2009
Algemene informatie
Volledige naam Sir Jonathan Paul "Jony" Ive
Geboren Chingford, Verenigd Koninkrijk, 27 februari 1967
Beroep Senior Vice President van industriële vormgeving van Apple Inc.
Bekend van Apple Inc.

Jonathan "Jony" Paul Ive (Londen, 27 februari 1967) is Senior Vice President of Industrial Design van het Amerikaanse computerbedrijf Apple. Hij is vooral bekend als de voornaamste ontwerper van de iMac, iPod, iPhone en iPad.

Apple[bewerken]

Jonathan Ive werkt sinds 1992 op de ontwerpafdeling van Apple. Zijn ontwerpen werden echter te revolutionair gevonden door de toenmalige leiding van Apple. Pas in 1996 kwam zijn doorbraak toen de medeoprichter van Apple Steve Jobs weer de leiding over het bedrijf nam en de creativiteit van Ives ontwerpen inzag. Ive werd toen aangesteld als hoofd van het hardwareontwerpteam. Op 29 oktober 2012 maakte Apple bekend dat Ive bovendien het leiderschap over de softwareontwikkeling zou overnemen van Scott Forstall.[1]

Voor zijn toonaangevende werk in de computerwereld werd Ive begin 2006 door de Britse koningin Elizabeth tot commandeur geslagen.

Op 31 december 2011 kwam naar buiten dat Jonathan Ive niet alleen commandeur zou zijn maar ook ridder in de orde van het Britse rijk. Sindsdien wordt hij aangesproken met Sir Jonathan Ive.

Persoonlijk leven[bewerken]

Jonathan Ive is sinds 1987 getrouwd en woont met zijn echtgenote en twee zonen in San Francisco.[2]

Bronnen, noten en/of referenties