Jonny Greenwood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jonny Greenwood
Jonny Greenwood bij het Hurricane Festival
Jonny Greenwood bij het Hurricane Festival
Algemene informatie
Volledige naam Jonathan Richard Guy Greenwood
Geboren 5 november 1971
Land Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1992–heden
Genre(s) Alternatieve rock
Elektronische muziek
Instrument(en) Gitaar
Keyboard
Glockenspiel
Ondes-Martenot
Label(s) XL
TBD
Sanctuary Records
Act(s) Radiohead
Bekende instrumenten
Fender Telecaster Plus
Fender Starcaster
Actief in Radiohead
Functie(s) Gitarist
Jaren actief in formatie 1992–heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jonathan "Jonny" Richard Guy Greenwood (Oxford, 5 november 1971) is een Brits musicus. Hij is lid van de band Radiohead. Hij is de broer van medebandlid Colin Greenwood. De afkorting van zijn naam, "Jonny", wordt gespeld zonder h, omdat het een verkorting is van Jonathan, niet van John. Radiohead-fans hebben hierover al gegrapt dat frontman Thom Yorke de 'h' van Jonny heeft opgenomen in zijn eigen naam.

Jonny wordt vaak vermeld als de tweede muzikale leider van Radiohead. Hij wordt beschouwd als een getalenteerd multi-instrumentalist en kan lead ('misbruikend') gitaar, orgel, synthesizer, piano, xylofoon, harmonica en andere instrumenten bespelen. Jonny's eigen bijdragen aan Radiohead omvatten het 'slow rock' lied "The Tourist" en het Beatleske "A Wolf at the Door" – eindtracks van respectievelijk OK Computer en Hail to the Thief. Thom Yorke merkte op dat de track "Just" van The Bends "een wedloop tussen Jonny en mij om zo veel mogelijk akkoorden in een lied te krijgen" was.

Jonny's extreem agressieve gitaarspel heeft in het verleden geleid tot RSI (repetitive strain injury) in zijn rechterarm. Naar aanleiding van advies van een dokter om tijdelijk een armband te dragen, is zijn armband een handelsmerk van formaat geworden. "Ik vind het leuk om 'm om te doen voordat ik ga spelen... Het is net zoiets als je vingers intapen voor een bokswedstrijd." Hij is ook een uitgesproken kampioen op de ondes-Martenot, een van de eerste synthesizers, die hoog op zijn lijstje staat van favoriete instrumenten. Hij heeft een stuk gecomponeerd voor een duo ondes-Martenot, getiteld Smear. De ondes komt voor in veel Radioheadtracks, met name in The National Anthem van het experimentele Kid A uit 2000. Hij gebruikt ook modulaire synthesizers en apparaten zoals de Korg Kaoss Pad in nieuwere tracks.

In de afgelopen jaren heeft Jonny vooruitgang geboekt als artiest in Radiohead en in 2003 kwam zijn eerste soloalbum uit, Bodysong. Het was de soundtrack van de gelijknamige film van cineast Simon Pummel. Zijn broer Colin heeft ook meegewerkt aan dit album. Jonny is in mei 2004 gecontracteerd door de BBC als huiscomponist. Hij was te zien in de film Harry Potter and the Goblet of Fire, net als medebandlid Phil Selway en Pulp-frontman Jarvis Cocker als lid van de band De Witte Wieven. Thom en Jonny werkten ook mee aan een nieuw project, uitgevoerd door het London Synfonietta op het Ether Festival in maart 2005. Volgens de website van het Barbican Centre zou Jonny's nieuwe werk in première gaan op 23 april 2005. Dit werk is gewijd aan BBC Radio 3, met muziek die live uitgevoerd wordt door het BBC Concert Orchestra in Londen. In 2009 heeft Jonny de filmmuziek voor There Will Be Blood geschreven waarbij hij gebruikmaakt van kenmerken uit de minimalistische muziek.

Bijdragen[bewerken]

Velvet Goldmine:

Thom en Jonny vormden samen met Bernard Butler, Andy Mackay en Paul Kimble de band The Venus in Furs. Ze hebben vijf liedjes opgenomen voor de door Michael Stipe geproduceerde film Velvet Goldmine. De tracks zijn:

  • 2HB
  • Ladytron
  • Baby's on fire
  • Bitter-sweet
  • Tumbling down

Pavement:

Jonny Greenwood heeft harmonica gespeeld op Pavements lp, Terror Twilight. Hij speelde mee in "Platform Blues" en "Billie". Nota bene: het album werd geproduceerd en gemixt door Nigel Godrich (hetgeen verklaart waarom Jonny een rolletje meespeelde).

Externe link[bewerken]