Naar inhoud springen

Jonny Greenwood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jonny Greenwood
Jonny Greenwood op het Hurricane Festival
Jonny Greenwood op het Hurricane Festival
Algemene informatie
Volledige naam Jonathan Richard Guy Greenwood
Geboren 5 november 1971
Geboorteplaats OxfordBewerken op Wikidata
Land Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1992–heden
Genre(s) Alternatieve rock
Elektronische muziek
Instrument(en) Gitaar
Keyboard
Glockenspiel
Ondes-Martenot
Label(s) XL
TBD
Sanctuary Records
Act(s) Radiohead
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Bekende instrumenten
Fender Telecaster Plus
Fender Starcaster
Actief in Radiohead
Functie(s) Gitarist
In deze formatie 1992–heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jonathan (Jonny) Richard Guy Greenwood (Oxford, 5 november 1971) is een Brits musicus en componist. Hij is lid van de band Radiohead en de broer van medebandlid Colin Greenwood. De afkorting van zijn naam, "Jonny", wordt gespeld zonder h, omdat het een verkorting is van Jonathan, niet van John.

Greenwood wordt vaak vermeld als de tweede muzikale leider van Radiohead. Hij wordt beschouwd als een getalenteerd multi-instrumentalist en speelt leadgitaar, orgel, synthesizer, piano, xylofoon, harmonica en andere instrumenten. Greenwoods eigen bijdragen aan Radiohead omvatten het 'slowrocklied' "The Tourist" en het Beatleske "A Wolf at the Door" – de laatste nummers van respectievelijk OK Computer en Hail to the Thief. Radiohead-frontman Thom Yorke merkte op dat de track "Just" van The Bends "een wedloop tussen Jonny en mij om zo veel mogelijk akkoorden in een lied te krijgen" was.

Greenwoods extreem agressieve gitaarspel heeft in het verleden geleid tot RSI in zijn rechterarm. Na het advies van een dokter om tijdelijk een armband te dragen, werd zijn armband een handelsmerk. "Ik vind het leuk om 'm om te doen voordat ik ga spelen... Het is net zoiets als je vingers intapen voor een bokswedstrijd", aldus Greenwood. Hij bespeelt tevens de ondes-Martenot, die hoog op zijn lijstje staat van favoriete instrumenten. Hij heeft een stuk gecomponeerd voor een duo ondes-Martenot, getiteld Smear. De ondes komt voor in veel Radioheadnummers, met name in The National Anthem van het experimentele Kid A uit 2000. Greenwood gebruikt ook modulaire synthesizers en apparaten zoals de Korg Kaoss Pad in zijn latere oeuvre. Voor Radioheads album The King of Limbs, verschenen in 2011, creëerde hij zelf de software waarmee de band het album produceerde.

Aangezien Greenwood het enige lid van Radiohead is dat geschoold is in muziektheorie, is hij verantwoordelijk voor de orkestrale arrangementen die veel voorkomen in Radioheads muziek vanaf 2000. Met name op het album A Moon Shaped Pool, wat in 2016 verscheen, waren deze arrangementen erg prominent aanwezig.

In 2003 kwam Greenwoods eerste soloalbum uit, Bodysong. Het was de soundtrack van de gelijknamige film van cineast Simon Pummel. Zijn broer Colin werkte eveneens mee aan dit album. Greenwood werd in mei 2004 gecontracteerd door de BBC als huiscomponist. Hij was te zien in de film Harry Potter and the Goblet of Fire, net als medebandlid Phil Selway en Pulp-frontman Jarvis Cocker als lid van de band De Witte Wieven. Op het Ether Festival in maart 2005 speelden Yorke en Greenwood "Arpeggi" met de London Sinfonietta. In 2009 schreef Greenwood de filmmuziek van There Will Be Blood, waarbij hij gebruikmaakte van kenmerken van de minimalistische muziek.

Velvet Goldmine:

Yorke en Greenwood vormden samen met Bernard Butler, Andy Mackay en Paul Kimble de band The Venus in Furs. Ze namen vijf liedjes op voor de door Michael Stipe geproduceerde film Velvet Goldmine, te weten:

  • 2HB
  • Ladytron
  • Baby's on fire
  • Bitter-sweet
  • Tumbling down

Pavement:

Greenwood speelde harmonica op Pavements lp Terror Twilight. Hij speelde mee in "Platform Blues" en "Billie". Nota bene: het album werd geproduceerd en gemixt door Nigel Godrich (hetgeen verklaart waarom Greenwood een rolletje meespeelde).

Filmcomponist

[bewerken | brontekst bewerken]

Prijzen en nominaties

[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste:

[bewerken | brontekst bewerken]