Joods Nationaal Fonds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eshtaol Woud, aangeplant door het JNF

Het Joods Nationaal Fonds (JNF, Hebreeuws: קרן קימת לישראל, Keren Kayemet LeYisrael) is een Israëlische organisatie. Het fonds werd opgericht in 1901 met als doel geld in te zamelen waarmee Joodse pioniers in Israël - dat toen deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk - grond aan konden kopen. Ook investeerde het fonds in het vruchtbaar maken van de grond en in watervoorzieningen.

Al vanaf de oprichting in 1901 koopt het JNF grond aan voor Joodse boeren, in 1908 startte het JNF ook met de aanleg van parken en bossen in Israël. De aangeplante bomen moesten en moeten de leefbaarheid van Israël vergroten en vooral het water vasthouden. In aanvang werd het geld vooral ingezameld bij Joden in de diaspora. In 1918 bezat het JNF ongeveer 5% van het toenmalige grondgebied van Palestina. Dit verpachtte ze aan naar Palestina geëmigreerde Joden. Herbebossing was en blijft een belangrijke activiteit van het fonds, ook nu nog kunnen mensen via het JNF voor 15 euro een boom doneren aan Israël. De geschonken boom wordt geplant op naam van de donateur, de eigenaar van de boom ontvangt een eigendomscertificaat. Op de website van de JNF is een virtueel woud te vinden, in dit woud worden de donateurs opgenomen. Het JNF wil de dorre en onherbergzame woestijn omvormen tot een vruchtbare plek, andere activiteiten van het JNF zijn: droogleggen van moerassen, bouwen van nederzettingen en het opzetten van landbouwprojecten.

Het JNF presenteert zichzelf als zionistische organisatie. In september 2004 trad het JNF toe tot de groep bij de Verenigde Naties geaccrediteerde NGO's (niet-gouvernementele organisatie).

Controverse[bewerken]

Het JNF werd de laatste jaren vaker beschuldigd van discriminatie. Dit komt mede doordat het JNF alleen aan Joodse inwoners van Israël land verkoopt[1], ook wordt het JNF ervan beschuldigd Palestijnse inwoners van hun land te verjagen zodat het erna meer bos kan planten. Ironisch genoeg worden hierbij vaak de inheemse olijfbomen gekapt om plaats te maken voor uitheemse den of Cipres.[2]

Externe links[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Lehn, W. 'The Jewish National Fund', in The Journal of Palestine Studies Vol:3(4) (1974)
  2. Nathan, Susan, The Other Side of Israel: My Journey Across the Jewish/Arab Divide, Nan A. Talese, New York, 2005 ISBN 978-0-385-51456-9.