Joodse begraafplaatsen (Middelburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sefardisch Joodse begraafplaats
Middelburg
Huidige straat Jodengang
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1655
Aantal grafstenen 93
Toegankelijkheid Afgesloten
Portaal  Portaalicoon   Jodendom
Asjkenazisch Joodse begraafplaats
Middelburg
Huidige straat Walensingel
Huidige eigenaar NIK
Jaar van stichting 1704
Aantal grafstenen 349
Toegankelijkheid Afgesloten
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

Middelburg kent twee Joodse begraafplaatsen:

De Sefardische begraafplaats[bewerken]

In het algemeen en met betrekking tot Nederland, kan men de Joden indelen in twee groepen: de Sefardische Joden, welke van Spaans-Portugese afkomst zijn en de Asjkenazische Joden, welke van Duits-Poolse afkomst zijn.

De Sefardische Joden vluchtten voor de Inquisitie. Via Antwerpen kwamen ze onder andere in Middelburg terecht. In 1655 kregen ze het recht een eigen begraafplaats te hebben aan de Jodengang, nabij het Seisbolwerk. Rond 1700 werden de Joden verzekerd van veiligheid. De Sefardisch-Joodse gemeenschap van Middelburg was inmiddels zo goed als verdwenen. Zij vestigden zich in Den Haag en Amsterdam.

Op de Sefardische begraafplaats van Middelburg bevinden zich 93 grafstenen. Sefardisch-Joodse graven zijn naast de Spaanse teksten en namen ook herkenbaar aan de liggende grafstenen in plaats van staande, zoals de Asjkenazische graven. Op deze 'regel' bestaan natuurlijk uitzonderingen. Er zijn slechts twee Sefardisch-Joodse begraafplaatsen in Nederland: deze in Middelburg en Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel. De Sefardisch-Joodse begraafplaats van Middelburg werd eind twintigste eeuw gerestaureerd.

De Asjkenazische begraafplaats[bewerken]

De Asjkenazische Joden vestigden zich rond 1700 in Middelburg. Wat de Sefardische Joden niet voor elkaar kregen, lukte de Asjkenazische Joden wel: ze kregen het recht een synagoge te bouwen aan de Herenstraat. Dit gebouw werd in 1705 ingewijd. Een jaar eerder kregen de Asjkenazische Joden een eigen begraafplaats aan de Walensingel. Vandaag de dag staan er 347 grafstenen.

In de jaren dat er zowel een Sefardische-Joods en een Asjkenazisch-Joodse gemeenschap was, waren er soms de nodige spanningen tussen beide groepen. Soms moest de overheid hierbij ingrijpen. In de achttiende en negentiende eeuw groeide de Asjkenazisch-Joodse gemeenschap van Middelburg, maar in de twintigste eeuw werd ze alweer kleiner. Slechts enkele Joden wisten in de Tweede Wereldoorlog onder te duiken, wat hun levens spaarde.

De synagoge is gerestaureerd en werd in november 1994 heringewijd. De Nederlands Israëlitische Gemeente van Nederland heeft vandaag de dag nog een zetel in Middelburg, waar nu nog zo'n 40 Joden samenleven in een hechte gemeenschap.

Zie ook[bewerken]