Joodse parachutisten uit mandaatgebied Palestina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joodse parachutisten in Italië (20 november 1944).
Herdenkingspostzegel uit 1955.
Tentoonstelling in het Beyt ha-Gdudim museum (2016, Avichajil, Israël).

De Joodse parachutisten uit mandaatgebied Palestina, ook bekend als de Yishuv Paratroopers[1], vormden een groep van 250 Joodse mannen en vrouwen in mandaatgebied Palestina die zich vrijwillig hadden aangemeld bij het Britse leger en die zich tussen 1943 en 1945 als parachutist in bezet Europa begaven. Hun missie was om het verzet tegen de Duitsers te organiseren en hulp te bieden bij de redding van geallieerde soldaten.

Geschiedenis[bewerken]

Missie[bewerken]

Van de 250 oorspronkelijke vrijwilligers volgden 110 een training. 32 van hen kwamen uiteindelijk met een parachutesprong in Europa; vijf infiltreerden de te bereiken landen via een andere route. Meestal ging het om emigranten uit Europa, die al beschikten over kennis van de landen waar ze heen gezonden werden. Drie van de parachutisten gingen naar Hongarije, negen naar Roemenië, vijf namen deel aan de Slowaakse Nationale Opstand in oktober 1944 en zes van hen opereerden in Noord-Italië. Tien parachutisten ondersteunden Britse netwerkmissies met de Joegoslavische partizanen. Daarnaast bereikten twee anderen Bulgarije, één Frankrijk en één Oostenrijk.

Duitse reactie[bewerken]

De Duitsers slaagden erin twaalf parachutisten gevangen te nemen, waarbij zeven werden geëxecuteerd. Drie van de geëxecuteerden waren gevangengenomen in Slowakije, twee werden gevangen in Hongarije en één in Italië. De parachutist in Frankrijk werd na zeven missies gepakt en vermoord.

Herdenking[bewerken]

Na de oorlog werd het stoffelijk overschot van drie van de zeven vermoorde parachutisten overgebracht naar de Nationale Leger- en Politiebegraafplaats op de Herzlberg-begraafplaats in Jeruzalem. De overige vier kregen hier ook een eigen herdenkingsplaats.

Begraafplaats[bewerken]

Op de Herzlberg liggen de volgende drie Joodse parachutisten begraven:


De zeven graven/herdenkingsplaatsen op de Herzlberg.

Externe links[bewerken]