Joop Braakhekke

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joop Braakhekke
Joop Braakhekke in 2010
Volledige naam Johannes Franciscus Braakhekke
Geboren 11 april 1941
Overleden 8 december 2016
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Restaurateur, presentator
Jaren actief 1993 - 2016
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Johannes Franciscus (Joop) Braakhekke (Apeldoorn, 11 april 1941Amsterdam, 8 december 2016) was een Nederlandse televisiekok en restauranthouder.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Braakhekke groeide op in Apeldoorn. Hij wilde eigenlijk acteur worden, maar ging uiteindelijk aan de slag als restaurateur. Na de middelbare school ging hij naar Parijs en Barcelona voor een culinaire carrière. In 1968 keerde hij terug in Nederland en ging werken als restaurateur: eerst in Apeldoorn in bistro Le Philosophe, later in Amsterdam in respectievelijk De Kersentuin, Le Garage en En Pluche. Met restaurant De Kersentuin behaalde hij met topkok Jon Sistermans een Michelinster.[1] Het restaurant was een begrip in Nederland.

Braakhekke presenteerde vanaf 1993 vijf jaar lang het populaire televisie-kookprogramma Kookgek. Hij schreef ook de kookboekenreeks Kookschrift van een kookgek en werd een bekende televisiepersoonlijkheid.

In 2006 was Braakhekke te zien in het Tien-programma Topkok, gepresenteerd door Caroline Tensen. Samen met chef-kok Robert Kranenborg gingen zij op zoek naar de beste amateurkok van Nederland.

In 2014 werkte Braakhekke aan een autobiografie. In datzelfde jaar was hij 25 jaar eigenaar van zijn restaurant Le Garage en zat hij 50 jaar in het vak.[2]

Ziekte en overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 2014 kreeg Braakhekke steeds meer gezondheidsproblemen. In de zomer van 2014 onderging hij een succesvolle hartoperatie waarbij hij vijf bypasses kreeg. In 2015 werd bij hem alvleesklierkanker geconstateerd. Hij onderging een Whipple-operatie.[3] In mei 2016 werd hij genezen verklaard, maar in september bleek hij opnieuw alvleesklierkanker te hebben, nu met uitzaaiingen naar de longen en lever.[4] In oktober 2016 tekende hij samen met zijn partner Wim de akte van het geregistreerd partnerschap, op de afdeling oncologie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Op 8 december 2016 overleed hij op 75-jarige leeftijd aan de gevolgen van de uitgezaaide alvleesklierkanker.[5] Op 15 december was de uitvaartdienst van Braakhekke in de Amsterdamse Vondelkerk. Daarna is hij in besloten kring begraven.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1997 had hij een bijrol in de serie Sam Sam.
  • In 2008 was hij te gast in het BNN-programma De Lama's.
  • In 2009 was hij als gast in het RTL-programma De TV Kantine te zien. Hij verving er de gepersifleerde versie van zichzelf.
  • In 2010 was hij te zien in Ranking the Stars.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hij won in december 2008 de Loden Leeuw-persoonlijkheidsprijs voor de meest irritante Bekende Nederlander in een reclamespotje. Hij speelde een rol in een spotje van Ambi Pur.[6]
  • De zoekmachine vinden.nl gebruikte in 2009 een personage genaamd "Joop Braaklekker" in een reclamecampagne. Braakhekke kon dit niet waarderen en sleepte vinden.nl voor de rechter.[7][8]
  • De achternaam van "Braakhekke" duidt op een "hek aan een braakveld",[9] oftewel een veld dat vaak braak ligt.
  • De moeder van Braakhekke bereikte op 31 augustus 2016 de leeftijd van 106 jaar.[10] Ze overleed 41 dagen na haar zoon.[11]
Zie de categorie Joop Braakhekke van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.