Naar inhoud springen

Joop Landré

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Radiotoespraak van Joop Landré op 10 mei 1945 bij de herdenking van de inval van de Duitsers op die datum in 1940.
Joop Landré in 1984
Joop Landré, als Fox van Radio Herrijzend Nederland (1945)

Johannes Mari (Joop) Landré (Rotterdam, 25 december 1909 - Uithoorn, 20 maart 1997) was een Nederlands omroepman. Hij is het meest bekend geworden als directeur van de TROS.

Hij kwam uit een artistiek gezin: zijn vader Willem was een bekend componist en ook zijn broer Guillaume werd componist. Ook kreeg hij in zijn jeugd bokslessen van Bep van Klaveren. Landré studeerde rechten en werd in 1934 redacteur van De Telegraaf. Drie jaar later ging hij werken op de reclame-afdeling van Philips, waarvan hij later perschef werd.

Na de bevrijding van Eindhoven werd Landré chef van de nieuwsdienst van Radio Herrijzend Nederland. Hij hield emotionele propagandapraatjes onder het pseudoniem The Fox. In 1945 werd hij directeur van de Regerings Voorlichtings Dienst, de voorloper van de Rijksvoorlichtingsdienst. Later was hij directeur van Polygoon en filmproducent.

In 1964 begonnen commerciële televisie-uitzendingen vanaf het REM-eiland, een initiatief van o.a. de scheepsbouwer Cornelis Verolme. Landré was daarbij betrokken als adviseur. Toen de anti-REM-wet daar een einde aan maakte, werd de TROS opgericht, waarvan Landré directeur werd. Hij toonde zich opnieuw een groot propagandist, die met succes de underdog-positie van zijn omroep gebruikte om sympathie en nieuwe leden te werven. Vaak citeerde hij daarbij het TROS-kuiken Calimero: "Zij zijn groot en ik is klein, en 't is niet eerlijk."

Joop Landré ging in 1974 met pensioen. Daarna kreeg hij zijn eigen radioprogramma, De duvel is oud. Op 10 maart 1997 presenteerde hij de laatste uitzending. Tien dagen later overleed hij, op 87-jarige leeftijd.

Joop Landré is vader van acteur Lou Landré en Fieke Landré.

  • Joop Landré: Joop Landre vertelt. Een anekdotische autobiografie. Cadier en Keer, Uitgeverij 60+, 1994. ISBN 9789073171053
Zie de categorie Joop Landré van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.