Joop Sjollema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Joop Sjollema
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonsgegevens
Volledige naam Johan Sybo(lt) Sjollema
Geboren Groningen, 10 december 1900
Overleden Amsterdam, 5 juli 1990
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstenaar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Johan Sybo (Joop) Sjollema (Groningen, 10 december 1900Amsterdam, 5 juli 1990) was een Nederlandse illustrator, aquarellist, monumentaal kunstenaar, wandschilder, kunstschilder, glazenier, tekenaar, keramist en boekbandontwerper.

Hij was zoon van Lijdia Johanna Francina van Ankum en chemicus Bouwe Sjollema. Vader was de latere directeur van het Landbouwproefstation in Groningen en docent aan de Rijks Veeartsenijschool te Utrecht. Joop was tussen 1930 en 1936 getrouwd met danseres Maria Petrelli, die hij ook portretteerde.

Hij maakte landschappen, stadsgezichten, portretten, ex-librissen, affiches, postzegels en boekbanden. Joop Sjollema studeerde aanvankelijk rechten aan de Rijksuniversiteit Utrecht, maar volgde daarna een opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam bij Hendrik Jan Wolter. In de jaren 30 ontwierp hij veel affiches, boekomslagen, postzegels en ex-librissen. Na de Tweede Wereldoorlog was hij een veelgevraagd monumentaal kunstenaar en portrettist.

Omdat hij Henriette Polak-Schwarz kende, heeft Sjollema meegewerkt aan de opbouw van haar kunstcollectie en na haar dood aan de oprichting van het Museum Henriette Polak in Zutphen in 1975. In zijn testament gaf hij het museum de eerste keus uit zijn nalatenschap. Dit museum bezit dan ook een aanzienlijk aantal schilderijen van Sjollema.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • L. Sjollema-Netel: Joop Sjollema 1900 1990. Een overzicht van zijn werk. Antwerpen, 2004, 96 blz.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]