Joop Sjollema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wandschildering Stadsschouwburg Amsterdam, 1945

Johan Sybo (Joop) Sjollema (Groningen, 10 december 1900Amsterdam, 5 juli 1990) was een Nederlandse illustrator, aquarellist, monumentaal kunstenaar, wandschilder, kunstschilder, glazenier, tekenaar, keramist en boekbandontwerper.

Postzegels ontworpen door Sjollema

Hij maakte landschappen, stadsgezichten, portretten, ex-librissen, affiches, postzegels en boekbanden. Joop Sjollema studeerde aanvankelijk rechten aan de Rijksuniversiteit Utrecht, maar volgde daarna een opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam bij Hendrik Jan Wolter. In de jaren 30 ontwierp hij veel affiches, boekomslagen, postzegels en ex-librissen. Na de Tweede Wereldoorlog was hij een veelgevraagd monumentaal kunstenaar en portrettist.

Omdat hij Henriette Polak-Schwarz kende, heeft Sjollema meegewerkt aan de opbouw van haar kunstcollectie en na haar dood aan de oprichting van het Museum Henriette Polak in Zutphen in 1975. In zijn testament gaf hij het museum de eerste keus uit zijn nalatenschap. Dit museum bezit dan ook een aanzienlijk aantal schilderijen van Sjollema.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • L. Sjollema-Netel: Joop Sjollema 1900 1990. Een overzicht van zijn werk. Antwerpen, 2004, 96 blz.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]