Joos van Craesbeeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De roker, mogelijk een zelfportret

Joos van Craesbeeck (Neerlinter, ca. 1605/1606 – ca. 1660) was een Zuid-Nederlands kunstschilder uit de barokperiode. Hij is bekend van zijn schilderijen van interieurs van tavernes, tronies en doeken zoals die van zijn leraar Adriaen Brouwer.

Van Craesbeeck werkte als gezel bij de bakker Aert Tielens, petekind van kunstschilder Jan Tielens, op het Antwerps kasteel. Hij leerde daar de dochter van zijn baas kennen en huwde haar in 1631. In 1633 ontmoette hij Adriaen Brouwer, die in het kasteel een gevangenisstraf uitzat.

Rond 1633 nam de Antwerpse Sint-Lucasgilde hem als meester op en ontwikkelde daar, zoals zijn tijdgenoten David Teniers II en David Rijckaert III, zijn stijl met een voorkeur voor rustieke genrestukken. Hij verhuisde later naar Brussel waar hij in 1651 lid werd van het plaatselijk schildersgilde.

Zijn doek De dood is gewelddadig en snel is typerend voor zijn kleine, theatrale doeken van vechtende boeren, gevuld met kwaadaardige, expressieve figuren. In tegenstelling tot Teniers, wiens stijl eleganter werd, bleef Craesbeeck ook later in zijn carrière trouw aan zijn boerse stijl.

Referenties[bewerken]

de Clippel, Karolien. Joos van Craesbeeck (1605/06-ca.1660): een Brabants genreschilder. Brepols, 2006.