Joost Prinsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joost Prinsen
Joost Prinsen in De Stratemakeropzeeshow in 1973
Algemene informatie
Volledige naam Joseph Jules Thomas Prinsen
Geboren 9 juni 1942
Geboorteplaats Vught
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1969–heden
Beroep Acteur
Presentator, Zanger, Columnist, Schrijver
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Joseph Jules Thomas (Joost) Prinsen (Vught, 9 juni 1942) is een Nederlands acteur, presentator, zanger, columnist en schrijver.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Joost Prinsen is een zoon van Claudius Prinsen, burgemeester van Roosendaal (1932-1942, 1944-1947) en Breda (1947-1952). Via zijn moeder stamt hij af van Adam Keijzer, een van de Nederlandse soldaten die de veldtocht van Napoleon naar Rusland overleefden.

Na het Stedelijk Gymnasium 's-Hertogenbosch, waarvan zes jaar op het internaat van het Bisschoppelijk College in Weert, volgde Prinsen de opleiding aan de Toneelschool in Amsterdam. In 1969 begon hij zijn carrière bij Wim Sonneveld in de musical De Kleine Parade als schilder Jollema. Hij speelde in vele toneelstukken, musicals, hoorspelen en televisieseries. Hij nam ook enkele langspeelplaten op. Prinsen is docent aan de Kleinkunstacademie.

Grote bekendheid genoot hij met zijn tv-optredens in De Stratemakeropzeeshow (als Erik Engerd), De Zevensprong (als Jan Toereloer), Peter en de vliegende autobus, De Legende van de Bokkenrijders (als Lei de Tinnegieter), J.J. De Bom voorheen De Kindervriend en Otje (als antiquair Meneer Pijpetoon). Hij is nog steeds te zien in Het Klokhuis, presenteerde tot 2015 de quiz Met het Mes op Tafel (NPS, later MAX) en had in de zomer van 2003 zijn eigen live-praatprogramma Maandag Prinsjesdag.[1] Ook was hij te zien in de serie Het wassende water van Herman de Man met onder meer Kitty Courbois en Sjoerd Pleijsier. Op de radio is hij actief als redactielid bij het op werkdagen uitgezonden NTR-programma Kunststof (tot september 2011 een programma van de NPS), waar hij regelmatig de introductie van een gast verzorgt.

In 2006 was hij opnieuw te zien in een televisieserie als hoofdinspecteur Schneider in de politieserie Boks op het toenmalige Talpa. In 2009 presenteerde hij het televisieprogramma Dichter des Vaderlands voor de NPS. In 2012 had hij een gastrol in Golden Girls als de vader van Barbara.

In 2015 moest Prinsen, wegens ziekte van zijn vrouw, het presenteren van Met het Mes op Tafel na ruim 400 afleveringen overlaten aan Herman van der Zandt, die de laatste vier weken van het seizoen overnam.[2] Van der Zandt heeft Met het mes op tafel sinds het najaar van 2015 definitief van hem overgenomen. Prinsen ging toen het theater in met de voorstelling Uurtje Literatuurtje, om met het publiek herinneringen aan ontmoetingen met mensen zoals Harry Mulisch, Kopland en Willem Wilmink te delen. Met Bram van der Vlugt deed hij zo'n 100 voorstellingen getiteld Oude Meesters.[3]

Andere werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Prinsen is columnist voor diverse media, zoals Voetbal International, Algemeen Dagblad, het Haarlems Dagblad en het bridgetijdschrift IMP. Een deel van de columns die hij in dat blad schreef is in 2008 gebundeld onder de titel Een goede speler is niet eerlijk.

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Prinsen is weduwnaar en heeft twee dochters. Zijn echtgenote overleed in januari 2020 na bijna vijftig jaar huwelijk.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2007 De scharrelaar (L.J. Veen)
  • 2008 Een goede speler is niet eerlijk (Atlas)
  • 2020 Mijn vrouw pikt zeepjes (Nijgh & Van Ditmar)

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 is hij koninklijk onderscheiden als officier in de Orde van Oranje-Nassau.