Jopie Huisman Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jopie Huisman Museum
Jopie Huisman Museum
Locatie Workum, Friesland
Coördinaten 52° 59′ NB, 5° 27′ OL
Thema Jopie Huisman
Opgericht 1986
Aantal bezoekers 39.500 (2014)[1]
Detailkaart
Jopie Huisman Museum (Workum)
Jopie Huisman Museum
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Jopie Huisman Museum

Het Jopie Huisman Museum is een museum in de Friese stad Workum dat werken van kunstschilder Jopie Huisman exposeert.

Het huidige museum is het tweede museum en werd geopend in 1992 en uitgebreid in 2001. Het eerste museum was vanaf 1986 gevestigd in het oude Sleeswijckhuys. De collectie bestaat uit tekeningen, schilderijen en verzamelingen.

Het museum wordt ondersteund door een Vriendenkring. Er is ook de mogelijkheid om een 25 km lange fietstocht te maken rond de plaatsen die op de werken van Jopie Huisman terug te vinden zijn en zo belangrijk voor hem waren.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1985 namen de vrienden van Jopie Huisman het initiatief om een eigen museum met een permanente expositie voor hem op te richten. Deze stap werd gezet nadat Jopie Huisman besloten had om niet meer te exposeren toen drie van zijn werken bij een expositie in het Brabantse Nuenen gestolen waren.[2] De vrienden vonden zijn werken te belangrijk om ze niet meer te exposeren en besloten dat er een museum moest komen. Het liefst in Workum, de geboorteplaats van Jopie Huisman.

Sleeswijckhuys[bewerken | brontekst bewerken]

In 1986 werd een pand van de Vereniging Hendrick de Keyser aan het Noard te Workum gehuurd. Dit 17e-eeuwse Sleeswijckhuys was net gerestaureerd en ging op 11 april 1986 open voor het publiek. Het was het eerste museum in Nederland gewijd aan een nog in leven zijnde kunstenaar.[bron?] De bezoekersaantallen waren enorm en al snel bleek het monumentale Sleeswijckhuys te klein voor de toeloop. De Vriendenkring van Jopie Huisman moest op zoek naar een nieuw onderkomen.

Nieuw museum[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum verhuisde naar het voormalige schoolgebouw van de 'School met den Bijbel' aan de overzijde van het Noard, vlak bij de Gertrudiskerk en de Merk met de Waag. In 1992 werd besloten een nieuw museum te bouwen op die plaats. De nieuwbouw is modern en licht en er is gebruikgemaakt van ijzer dat roestig, bruin gekleurd is, wat sterk verwijst naar de handel van Huisman in oude metalen. In het dak zijn twee rijen ramen geplaatst, zodat er van bovenuit een lichtvloed naar binnen valt op een breed middenpad waar aan de zijkanten besloten inhammen zijn. In die inhammen zijn werken uit verschillende perioden en stijlen van Jopie te bezichtigen. De bezoeker kan zich als het ware terugtrekken in een tijd en zich omringen met beelden die Huisman toen belangrijk genoeg vond om te schilderen.

Uitbreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De architecten van de nieuwbouw, Wouda en Van der Schaaf, kregen in 2000 opnieuw de opdracht om twee aangekochte buurpanden bij het museum te betrekken. Dit deden ze zonder de historische uitstraling van de voorgevels aan te tasten zodat de architectonische diversiteit in Workum is behouden. Dit nieuwe gedeelte, opgeleverd in 2001, is ingericht als de schuur van zijn boerderij in Herbayum. Hier zijn de fysieke spullen terug te vinden die in de werken van Jopie Huisman voorkomen. De oude koemelkersbroek, waarvan hij ooit zei dat het een zelfportret was, de kinderschoenen naast grote oudemensenschoenen, het roodbaaien hemd dat hem zo bekend maakte, de visfuiken en de poppen. In dit nieuwe gedeelte van het museum wordt ieder jaar een nieuwe thematentoonstelling ingericht en wordt een film vertoond over het leven en werk van Jopie Huisman. Jopie Huisman overleed op 29 september 2000, waardoor hij de opening van zijn 'schuur' niet meer mee kon maken.

Hoewel het museum stelt dat op 14 december 2008 zijn 2 miljoenste bezoeker binnenkwam, geeft het elders aan dat er ongeveer 50.000 bezoekers per jaar komen, wat een veel lager aantal oplevert. De organisatie Fryslân Marketing houdt het totaal anno 2012 op anderhalf miljoen.[3][4]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]