Joppe (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joppe
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Joppe (Gelderland) (Gelderland (hoofdbetekenis))
Joppe (Gelderland)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Lochem Lochem
Coördinaten 52° 12′ NB, 6° 14′ OL
Algemeen
Inwoners (2015) 387[1]
Foto's
De parochiekerk O.L. Vrouwe Tenhemelopneming te Joppe
De parochiekerk O.L. Vrouwe Tenhemelopneming te Joppe
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Joppe is een kerkdorp in de gemeente Lochem in de Nederlandse provincie Gelderland. Het telt 387 inwoners (1 januari 2015),[1] er staat een Rooms-Katholieke kerk en dito basisschool. Behalve Het Bosrestaurant Joppe zijn er geen voorzieningen; overigens is het restaurant op 6 november 2018 door brand getroffen en in verband daarmee voor onbepaalde tijd gesloten. Joppe ligt aan de spoorlijn Zutphen - Deventer.

  • Het landgoed 't Joppe omvat een landhuis uit 1740 en een afwisselend bos- en landbouwgebied van 100 hectare. Ten noordoosten hiervan ligt het dal van de Dommerbeek.

Omgeving[bewerken]

In de buurt liggen de plaatsen Epse, Gorssel en Harfsen. Voorts bevinden zich in de nabijheid het natuurgebied de Gorsselse Heide, enkele campings en een op een zessprong gelegen café/midgetgolfbaan/speeltuin die tot voor kort De Zessprong, maar tegenwoordig De Zevensprong heet. Het beheer van de Gorsselse Heide wordt ondersteund door de Stichting Vrienden van de Gorsselse Heide.

Voormalig treinstation[bewerken]

Rond 1865 kreeg Joppe zelfs een treinstation omdat de eigenaar van "Huize 't Joppe" alleen een spoorlijn over zijn land wilde gedogen indien deze vlak langs zijn landhuis in Joppe zou lopen. Vandaar de vreemde knik in de spoorlijn Zutphen - Deventer nabij Joppe. Station Joppe werd niet veel later hernoemd naar de veel grotere plaats Gorssel en werd in 1938 gesloten.

Tot 1996 bevond zich in de buurt de Pony- en Motortram 't Joppe.

Bekende inwoner (geweest)[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Beluister

(info)