Joppiesaus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Joppiesaus
Een bakje joppiesaus
Een bakje joppiesaus
Land Vlag van Nederland Nederland
Bedenker Janyne de Jager[1]
Hoofdingrediënt(en) plantaardige olie, suiker, kruiden
Type saus
Gegeten met friet
Energie 306 kcal per 100 g[2]
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Joppiesaus[3] is een koud geserveerde, gelige saus. Het is een saus die verkrijgbaar is in diverse cafetaria’s in Nederland en in frituren in België. De saus wordt meestal gegeten bij friet, diverse snacks en hamburgers. Hij werd ontwikkeld door de uitbater van een cafetaria te Glanerbrug in Twente.

Smaak en ingrediënten[bewerken]

De basis van de joppiesaus is hetzelfde als bij de meeste sauzen: olie, water en een emulgator. Verder bevat de saus ook uien, zoetstoffen (waaronder suikers en aspartaam) en kerrie; die domineren de smaak dan ook. Het originele recept van joppiesaus is geheim, maar op internet circuleren recepten die de smaak van joppiesaus zeer goed benaderen. In deze recepten wordt joppiesaus bijvoorbeeld gemaakt door de ingrediënten van ‘speciaal’, dat wil zeggen mayonaise, curry en uien, samen met kerrie in een bepaalde verhouding zeer fijn te malen en te mengen.

De smaak “Patatje Joppie” won in 2010 de “Maak de smaak”-competitie van chipsfabrikant Lay's.[4]

Productie[bewerken]

Productie vindt plaats bij Elite Salades & Snacks B.V. in Neede. Zij hebben het originele recept van de cafetaria (Annie's Snackbar) uit Glanerbrug gekocht en zijn in bezit van het merkenrecht op het merk “Joppiesaus”.[5]

Externe link[bewerken]