Jordan Bardella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jordan Bardella
Jordan Bardella in 2022
Geboren 13 september 1995
Departement Seine-Saint-Denis
Parlementaire groep Rassemblement National
Politieke functies
2022-... Partijvoorzitter
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Frankrijk

Jordan Bardella, geboren op 13 september 1995 in Drancy (Seine-Saint-Denis), is een Frans politicus.

Hij is sinds 2012 lid van het Rassemblement National en werd in 2015 parlementair medewerker. Hij was woordvoerder van de partij van 2017 tot 2019, sinds 2018 lid van het nationaal bureau en nationaal directeur van Génération nation (voorheen Front national de la jeunesse). Hij is sinds 2015 lid van de Regionale Raad van Île-de-France.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen 2019 leidde hij op 23-jarige leeftijd de RN-lijst, die 15 zetels haalde, net na de 16 zetels voor Les Républicains. Hij werd verkozen tot lid van het Europees Parlement en werd tweede ondervoorzitter van de partij. Op de lijst voor de regionale verkiezingen van 2021 in Île-de-France boekte hij echter geen succes.

Hij werd vervolgens door Marine Le Pen benoemd tot eerste vicevoorzitter van de RN en fungeerde daarmee als interim-voorzitter van de partij tijdens haar presidentscampagne in 2022. Tijdens het RN-congres dat volgde, werd hij verkozen tot voorzitter van de partij, met Louis Aliot als tegenkandidaat.

Bardella komt uit een gezin van Italiaanse afkomst, en groeide op in de banlieue van Seine-Saint-Denis bij Parijs, een departement met veel armoede, immigratie en onveiligheid.[1] Zijn familie van moederskant immigreerde in de jaren zestig, zijn overgrootvader van vaderskant kwam in de jaren dertig vanuit Kabylië (Algerije) naar Frankrijk en werkte als arbeider in de bouw in Villeurbanne (Lyon).

Bardella heeft een relatie met Nolwenn Olivier, nichtje van Marine Le Pen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]