Jordi Solé Tura

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Getekend portret van Tura

Jordi Solé Tura (Mollet del Vallès, 23 mei 1930Barcelona, 4 december 2009) was een Spaans en Catalaans politicus, jurist en een der mede-auteurs van de Spaanse grondwet van 1978 .

Van in zijn jeugd was Tura lid van verschillende linkse jongerenorganisaties , zoals het Volksbevrijdingsfront, Rode Vlag en vervolgens van de catalanistische Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Binnen de PSUC was hij in navolging van de PCE -leider Santiago Carrillo een verdediger van het eurocommunisme. Hij was één van de prominente deelnemers aan de Caputxinada in 1966 waardoor hij op de zwarte lijst van verdachte personen kwam.[1] In 1968 kreeg hij de Serra d'Or-kritiekprijs voor literatuur en essay voor zijn essai Catalanisme i revolució burgesa. In 1977 en 1979 werd hij verkozen tot volksvertegenwoordiger en werd een der "zeven vaders van de grondwet", die belast waren met het opstellen van een nieuwe grondwet. Hij verliet de PCE, werd lid van de socialistische partij (PSC-PSOE) en werd opnieuw verkozen in 1989, 1993 en 1996. In 1985 werd hij verkozen tot decaan van de rechtsfaculteit in Barcelona.

Hij was minister van cultuur onder Felipe González van maart 1991 tot juli 1993. Solé Tura leed de laatste jaren van zijn leven aan de ziekte van Alzheimer en overleed in december 2009. Van zijn strijd tegen de ziekte maakte zijn zoon Albert Solé een film, Bucarest, la memoria perdida, die bekroond werd met een Goya.

In 2007 kreeg hij het Creu de Sant Jordi, een van de hoogste onderscheidingen van de Catalaanse regering. In 2010 volgde dan postuum de Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, de hoogste onderscheiding.