Jorge Sampaio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jorge Sampaio.jpg

Jorge Fernando Branco de Sampaio (Lissabon, 18 september 1939) was president van Portugal van 1996 tot 2006. Hij beloofde om stabiliteit te bevorderen, Portugal te bevrijden van de politieke corruptie, de benadeelden te helpen en de strijd tegen de toenemende werkloosheid aan te gaan.

Sampaio werd herkozen in 2001. Zijn weigering om na het vertrek van de sociaaldemocratische premier José Manuel Barroso in juli 2004 vervroegde verkiezingen uit te schrijven, ontlokte het nodige protest bij de (centrum-)linkse oppositie van onder andere Sampaio's eigen Socialistische Partij. Sampaio's weigering om verkiezingen uit te schrijven was echter bedoeld om stabiliteit te handhaven, zodat de zittende centrum-rechtse regering de economische problemen zou kunnen oplossen. Hiermee betoonde hij zich dus een staatshoofd die boven de partijen staat. Echter, op 20 november, 4 maanden na Barroso's vertrek, kwam Sampaio tot de conclusie dat de regering onder Barroso's opvolger, Pedro Santana Lopes, te weinig had gedaan om de economische crisis te bezweren. President Sampaio liet daarop nieuwe verkiezingen uitschrijven voor februari 2005. De verkiezingen werden gewonnen door de socialisten en de secretaris-generaal van de PS, José Sócrates, werd de nieuwe premier van een kabinet dat op 12 maart 2005 aantrad.

Bij de verkiezingen van 22 januari 2006 werd Aníbal António Cavaco Silva van de gematigd conservatieve Sociaaldemocratische Partij tot zijn opvolger gekozen en op 9 maart 2006 tot president benoemd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Mário Alberto Nobre Lopes Soares
President van Portugal
1996-2006
Opvolger:
Aníbal António Cavaco Silva