Joris Hoefnagel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Portret van Hoefnagel door de graveur Simon Frisius
Maltezer kruis, mossel, en lieveheersbeestje

Joris Hoefnagel of George Hoefnagel (Antwerpen, 1542 - Wenen, 9 september 1600 of 24 juli 1601) was een Zuid-Nederlands schilder, prentkunstenaar, miniaturist, tekenaar en handelaar. Hij staat bekend om zijn illustraties van natuurkundige onderwerpen, topografische uitzichten, boekverluchtingen en mythologische werken. Hij was één van de laatste boekverluchters en leverde een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van topografische tekeningen.

Zijn boekverluchtingen en ornamentele ontwerpen speelden een belangrijke rol in het ontstaan van het bloemstilleven als zelfstandig schildersgenre in Noord-Europa aan het eind van de 16e eeuw. Het bijna wetenschappelijke naturalisme van zijn botanische en diertekeningen diende als model voor een latere generatie van kunstenaars in de Nederlanden.

Hoefnagel was zoon van de diamanthandelaar Jacob Hoefnagel en zijn vrouw Elisabeth Vezelaer, dochter van de Antwerpse muntmeester Joris Vezelaer.

Hij reisde veel, maakte vele tekeningen van archeologische onderwerpen en was leerling van Hans Bol in Mechelen. Later verbleef hij bij keizer Rudolf II, destijds ook koning van Hongarije, en stierf in 1601 in Wenen.

Werken[bewerken]

Externe links[bewerken]